«Місце жінки всюди»: В Харкові стартував Тиждень жіночої солідарності

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 1 березня 2019, 11:10
Протягом місяця в місті будуть проходити різноманітні культурні та просвітницькі заходи, приурочені до Дня жіночої солідарності.
«Місце жінки всюди»: В Харкові стартував Тиждень жіночої солідарності

Цього року традиційний Тиждень жіночої солідарності буде проходити під гаслом «Місце жінки всюди». З 1 по 28 березня в Харкові відбудеться низка різноманітних культурних та просвітницьких заходів, об‘єднаних спільною жіночою проблематикою. Подобні «тижні» проводяться в Харкові з 2015 року. Кожного разу для них обиралися ключові теми, такі як протидія насильству, економічна рівність чи жіноча тілесність.

«Мета заходу, по перше, повернути святу восьмому березня його первинну сутність, – розповіла координаторка проектів ГО Харківське Жіноче Об'єднання «Сфера» Анна Шаригіна, – адже це той день, коли жінки об‘єднуються заради боротьби за свої права. Це про жіночу солідарність, а не букети та цукерки. Я також хочу наголосити на тому, що люди інколи помилково говорять, що жінки об‘єднуються проти чоловіків. Або проти чогось. «За що ви боретесь?» – часто нас питають. Тиждень жіночої солідарності – насамперед освітній проект. І для нас дуже важливо, що ми об‘єднуємося не як спротив, не проти чогось. Ми об‘єднуємося заради розвитку жінок, жіночих суспільств. І заради жіночої солідарності, заради розвитку українського суспільства».

Зокрема, під час Тижня буде піднята проблематика жінок у мистецтві. 15 березня в Come in Art Gallery відбудеться концерт сучасної музики за участі українських композиторок та виконавиць.

«Ми помітили, що жінки у просторі сучасної академічної музики не дуже помітні, якщо порівнювати з чоловіками, – зазначила координаторка заходу Ксенія Левадна, – тому з‘явилася ідея влаштувати концерт, на якому музику жінок-композиторок виконуватимуть жінки-виконавиці. Нам важливо не тільки показати, що жінки в цій професії є. А й те, що вони роблять дуже якісну продукцію. Ще однією причиною є те, що зараз в українських реаліях дуже важко навчатися і заробляти на життя. Тому ми вирішили підтримати молодих українських композиторок».  

Не обійдеться Тиждень жіночої солідарності без отримання практичних навичок. 10 березня в центрі «Гілель» відбудеться інтерактивна майстерня ремонтних робіт «Впораюся сама». Під час воркшопу всі охочі зможуть повчитися поратися з різними побутовими несправностями та робити нескладні ремонтні роботи.  

Ключовою подією Тижня стане Марш жіночої солідарності, який відбудеться 8 березня. Цього року ключовою темою заходу стануть проблеми, з якими стикаються жінки у своїй професійній діяльності. Учасниць маршу, зокрема, закликають приносити атрибути своєї професії, а також використовувати фіолетовий колір, який став одним зі символів цьогорічного Тижня жіночої солідарності. На захід запрошуються як жінки, так і чоловіки, які підтримують ідеї рівності і поваги». Як зазначила президентка ГО «Харківське жіноче об’єднання «Сфера» Віра Чернигіна, даний захід буде суто аполітичним.

«Ми не підтримуємо жодну політичну партію, – наголосила вона, – ми не будемо реагувати на жодні провокації в сенсі політичних лозунгів та повісток. Марш жіночої солідарності вже давно належить навіть не ГО «Сфера», він належить прости жінкам міста Харкова. І він точно не буде належати політичним лозунгам та ідеям. Так що політичні плакати та атрибутика не допускаються».

Докладніше про програму Тижня жіночої солідарності.

comments powered by HyperComments