В Харкові презентували «Ґендерний сантиметр», присвячений жіночій історії України

Юлія Гуш  |  Середа, 13 березня 2019, 09:08
Даний проект був створений Музеєм жіночої та ґендерної історії, Українською асоціацією дослідників жіночої історії та Проектом ООН Жінки «CEDAW в Дії!».
В Харкові презентували «Ґендерний сантиметр», присвячений жіночій історії України

«Ґендерний сантиметр» містить низку історичних дат, пов’язаних з жіночою історією. Вони мають стосунок до освіти, політики, законодавства, громадського життя та різного роду історичних подій. За словами менеджерки Проекту ООН Жінки Марини Руденко, дана ініціатива покликана зробити видимим внесок жінок в розвиток України як держави, створення суспільства рівних можливостей як для жінок, так і чоловіків.

Директорка Центру ґендерної культури Тетяна Ісаєва в свою чергу зазначила, що зі схожим проектом вона познайомилась у Швеції. На ньому була відображена історія досягнень шведського суспільства на шляху до гендерної рівності починаючи з 1842 року. Разом з тим український сантиметр вийшов довшим, для нього було відібрано більше 100 дат. Звичайно, всі вони не могли поміститися на сантиметрі. Тому було відібрано 50 подій, які мають важливе значення в жіночій історії.   

І перша дата в «Ґендерному сантиметрі» – 1086 рік – перепадає на відкриття першої жіночої школи в Андріївському монастирі в Києві, яке відбулося за наказом Анни Всеволодівни. І далі пішло-поїхало: перша жіноча організація, перший жіночий альманах, перше жіноче віче та перші права для жінок.  

«Ми брали перші, – зазначила Ісаєва, – бо в історії завжди є хтось першим. І в жіночій історії є перші жінки. І це не сприймалося суспільством як щось очікуване. Бо завжди жінкам доводилось пробивати так звану «скляну стелю», доводити, що їм потрібне право голосу, право на освіту, право отримувати доступ до фінансів....».

За її словами, всі ці надбання є результатами зусиль тих жінок, які були переконані, що відсутність певних прав є несправедливістю.  

 

comments powered by HyperComments