У Харкові змогли ознайомитися з Томосом (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 14 березня 2019, 10:20
Копія історичного документа була представлена в капличці Святого Луки, яка знаходиться на базі Військового шпиталю.
У Харкові змогли ознайомитися з Томосом (фото)

До Харкова завітала копія Томоса, історичного документа, який засвідчує незалежність Української православної церкви. З цього приводу в капличці Святого Луки відбулося богослужіння. Єпископ Харківський і Богодухівській Митрофан підкреслив чимале значення такої події для України.

«Ми бачимо, що історія дуже часто поглинає: наші північні сусіді поглинають нашу країну, поглинають нашу святиню, нашу церкву, – зазначив він, – тому в 1686 році наша Українська православна церква була віддана під юрисдикцію Російської православної церкви. Перше намагання відродження Автокефальної православної церкви було у 17-му році ХХ століття. Друге намагання було в 40-х роках. І третє відродження нашої православної церкви відбулося в 79-му році. Це почалося з міста Львова і дійшло до нашого славетного міста Харкова. Але ці всі роки ми не мали офіційного документа, ці всі роки ми не були визнані всіма помісними православними церквами».  

За його словами, Томос – це той документ, який засвідчує незалежність української православної церкви. Це означає, що відтепер вона не підкорюється жодному патріархату чи жодній іншій церкві. Українська православна церква стала 15-тою помісною церквою в світі.

«Взагалі, Томос – це декларація про незалежність, – розповів полковник запасу Юрій Ілляшенко, заступник начальника центра з клінічної роботи, – а значення незалежної церкви таке саме, як значення незалежної України. Я радий, що в нашу капличку святого Луки прибув Томос, прийшов владика, прийшло скільки людей. Я багато чого бачив, але серце трохи тьохнуло».

Підписання та вручення Томосу він називає історичною закономірністю, адже Україна до цього йшла багато років. Сама ж копія Томосу згодом буде представлена в Університеті повітряних сил і танковому інституті. 

comments powered by HyperComments