Харків приєднався до глобальної екологічної акції

Юлія Гуш  |  Субота, 16 березня 2019, 13:33
На площі Конституції група харківських активістів приєдналася до всесвітнього страйку за збереження клімату FridaysForFuture.
Харків приєднався до глобальної екологічної акції

Акції FridaysForFuture проходять в різних країнах світу. 15 березня в межах кліматичних страйків юні активісти закликали політиків до виконання Паризької кліматичної угоди. Вперше така акція відбулася в Швеції за ініціативи школярки Гретти Тунберг. І тепер аналогічні старйки за участі школярів та студентів проходять в 50-ти країнах світу.  

«Це розпочалося з того, що були одноосібні акції протесту від 15-річної Гретти, – розповів харківський активіст Ільєсс Ель Кортбі, – це було в Швеції. До неї згодом приєдналися інші школярі та студенти. Як відомо, був укладений Паризький договір в 2015 році, в якому більшість країн світу прийшли до рішення зменшити обсяг викиду газів, які призводять до парникового ефекту. Більш ніж за три роки особливих змін не було помічено. Це стосується не тільки України, а й всього світу. Навіть в розвинених країн як Америка та Швеція... Ми майбутнє покоління, яке буде жити на цій Землі. Але не ми вирішуємо, що далі буде. Це роблять люди при владі. Але ми згуртувалися для того, щоб нас почули».

За його словами, за кордоном такі акції організовують самі студенти та школярі, адже їх ЗМІ поширюють інформацію про дану ініціативу. Більшість присутніх на харківській акції – це активні студенти, які беруть участь в зоозахисних та екологічних ініціативах. Були й люди старшого віку. Як зазначив активіст, в планах організаторів – залучати не тільки студентську молодь, а й викладачів, батьків і директорів навчальних закладів.

Учасниця акції Інна розповіла, що серед її студентського оточення чимало людей байдужі до проблеми зміни клімату. «Це сумно», зазначає дівчина.  

«Я подумала, що не можу лишатися байдужою, – розповіла студентка, – адже це проблема нашого майбутнього. Зараз навколо сміття, забруднення тощо. І чимало людей навіть не знають як сортувати сміття, хоча це не так вже і важко. Наприклад, в Харкові є Zero Waste, який допомагає людям сортувати відходи. Є інші станції. Просто через свої лінощі ми цього не робимо. І от зараз коли ми тут стоїмо – мені здається, що це, може, когось змотивує щось змінити в своєму житті. І в першу чергу почати з себе, а вже потім – з оточення».

Учасники акції скандували гасла «Клімат змінюється. Чому не ми?», «Одна планета Земля, одна цінність – життя», «Зміни систему а не клімат» тощо. Вони не тільки говорили про проблему зміни клімату, а й робили акцент на деградації ґрунтів, вимиранні рідких видів тварин, шкідливому впливі транспорту та промислового тваринництва на навколишнє середовище.

comments powered by HyperComments