Юні харків‘яни з проблемними зору отримали сучасну техніку для навчання

Юлія Гуш  |  Середа, 20 березня 2019, 17:14
В межах благодійного проекту «Класична феєрія» була придбана сучасна техніка, яка допоможе дітям з проблемами зору здобувати освіту.
Юні харків‘яни з проблемними зору отримали сучасну техніку для навчання

Загалом, «Класична феєрія» – це міжнародний благодійний проект, який передбачає проведення концертів музичної класики за участі всесвітньо відомих музикантів. При цьому, близько 60% глядацьких місць має безкоштовно надаватися дітям з соціально-незахищених категорій населення. А 40% отриманих коштів ідуть на допомогу дитячим закладам. Концерт в межах «Класичної феєрії» відбувся 21 грудня минулого року. В ньому взяли участь світові зірки класичної музики та оркестр МАСО «Слобожанський».

Тоді було зібрано 247 000 гривень. На ці самі кошти був придбаний принтер Брайля Everest D VS-5 шведського виробництва, програмне забезпечення до нього, спеціальна шумопоглинальна шафа та степлер для виробництва документів шрифтом Брайля. Все це дісталося КХ «Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс імені В.Г. Короленка».

«Проект «Класична феєрія» вже сьомий рік щось приносить в наше місто, в наш регіон, – розповів співорганізатор благодійного проекту Олександр Дворніченко, – в наш час є певні цінні речі, які об‘єднують. Я вдячний всім, хто допомагав нам з організацію, із закупкою цього принтера. А також всім солістам та музикантам».

За його словами, мета даного проекту полягає не тільки в тому, щоб зібрати гроші на благодійні цілі. Він ще сприяє тому, щоб діти, які не мають можливості відвідувати концерти, могли насолодитися музичною класикою у виконання зірок світового рівня. Керівниця благодійного фонду «Турбота» Олена Єрьоміна в свою чергу відмітила, що на минулому концерті також виступали учні даного навчально-виховного комплексу.

«Діти цього закладу вийшли на сцену та заспівали «Щедрик», – згадувала вона – вони відкрили концерт. Це було дуже феєрично. Вони таким чином вклали свою душу для того, щоб досягти цієї мети – зібрати якомога більше грошей. І втілити мрію із закупівлі принтера. Цього року у нас все вийшло. Як і в минулі роки».

«Вперше в історії нашої школи, шкіл нашої нозології буде зібрана апаратура, яка слугуватиме спеціальному дитинству, – розповів Олександр Білоус, директор навчально-виховного комплексу імені Короленка, – цього року ми отримали Брайлівський принтер. Це дозволить нашим дітям мати друковані ноти, роздаточний матеріал, об‘ємні зображення».

Завдяки новій техніці в закладі буде створена сучасна лабораторія. Завідувач закладу Олександр Марченко в свою чергу додав, що шрифтом Брайля будуть також друкуватися тексти для контрольних, тестів, матеріали для викладачів. А новенький 3D принтер дасть можливість надрукувати ті ж кістки для уроку біології чи моделі пірамід для уроку історії.

«Принтер Брайля допомагає друкувати нам будь-які тексти, а також будь-яку тактильну графіку, – розповів інжинер-прогарміст Артем Шевченко, – завдяки якій будь-який незрячий може пізнавати світ. В якості матеріалу для друку використовується ватман. Він дозволяє виготовляти як односторонні, та і двохсторонні документи. Працює автоподача паперу. Принтер працює дуже швидко. Наприклад, один лист людина набирає десь хвилин 15. Принтер це робить буквально за лічені секунди».

За його словами, принтер дуже точний. За допомогою нього можна друкувати не тільки тексти, а й графічні зображення. Крім того, завдяки цьому пристрою можна буде переформатувати звичайні документи в тексти, надруковані шрифтом Брайля. Викладачі закладу переконані, що нова та сучасна техніка значно покращить навчальний процес і дасть учням нові можливості для опанування тих чи інших дисциплін.  

comments powered by HyperComments