Депутати харківських районних рад приховували наявність бізнесу

Четвер, 21 березня 2019, 11:23
Про це повідомили активісту проекту «Громадськість проти корупції», в межах якого була зібрана інформація про невідповідність між тим, що депутати вказують в своїх деклараціях та тим, чим вони реально володіють.
Депутати харківських районних рад приховували наявність бізнесу

Завдяки цьому проекту стало відомо, що деякі народні обранці володіють фірмами та сільськогосподарськими господарствами, чого не було вказано в їх деклараціях. Під час вивчення 500 декларацій депутатів районних рад активісти проекту виявили 50 порушень чинного законодавства. Представниками проекту вже були підготовлені скарги щодо виявлених порушень та надіслали їх до правоохоронних органів, НАБУ та НАЗК.

Найбільше відзначилася Лозівська районна рада – там було виявлено 8 фактів корупційного прояву, а 8 з 34 депутатів надали неповну інформацію під час складання своїх декларацій. Один з них,Андрій Засеєв, у своїй декларації про доходи за 2017 рік вказав те, що є співвласником та керівником ТОВ «Н2ЄКО+». Ще один депутат, Андрій Обора, у своїй декларації за той же рік не згадав що є співвласником та керівником ТОВ «ФЕРМЕР-АРГО». Також Обора є співзасновником та керівником ТОВ ТОРГІВЕЛЬНО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ «РОД-МАРКЕТ», чого взагалі не було вказано у відповідному документі.

На даний момент були перевірені декларації лишень третини районних рад Харківщини, це тільки перший етап проекту. Експерт проекту Роман Лихачоа розповів, що деякі із згаданих депутатів свого часу приймали рішення про виділення земельних ділянок для своїх фірм, а також сприяли виділенню бюджетних коштів на їх потреби. Тому вони можуть не вказувати про ці фірми в деклараціях через конфлікт інтересів.

Лихачов також зазначив, що минулого року по звіту учасників проекту 112 суб’єктів було притягнено до відповідальності через порушення в заповнених деклараціях. Було відкрито декілька кримінальних проваджень, які, щоправда, не були доведені до логічного завершення. За його словами, приховування своїх фірм вже давно стало для депутатів звичайним явищем. Особливо це стосується тих, які відрізняються не дуже хорошою репутацією. При цьому, за словами Лихачова, депутати після таких перевірок часто «тішать» громадських активістів дивними та недолугими виправданнями щодо того, чому в їх деклараціях не була вказана якась фірма чи фермерське господарство.

 

comments powered by HyperComments