За 3 роки промисловість Харківщини зросла на 15% – Світлична

Четвер, 21 березня 2019, 14:42
Про це Юлія Світлична розповіла сьогодні, 21 березня, під час засідання колегії ХОДА.
За 3 роки промисловість Харківщини зросла на 15% – Світлична

 

Там відбулося обговорення стану розвитку промисловості Харківщини в 2018 році та плани на 2019-й рік. Під час засідання голова ХОДА Юлія Світлична повідомила про позитивну динаміку харківської промисловості за останні роки. За словами губернаторки, а 3 роки промисловість регіону зросла на 15%. Була збільшена кількість робочих місць на підприємствах. Згідно останнім статистичним даним, кількість працівників зросла на 8 тисяч.

Світлична зазначила налагодження тісної співпраці керівництва області та промислових підприємств. Харківщина розбудову  власну інфраструктуру міжнародних взаємин для того, щоб залучати інвестиції та шукати нових партнерів для власної промисловості.

Як зазначила голова ХОДА, облдержадміністрація вимагає від менеджменту підприємств підвищувати соціальні гарантії та зарплати. Зі свого боку вона пообіцяла повну підтримку ініціатив керівництва заводів та їх співпраці з центральними органами влади.

Перший заступник голови ХОДА Марк Беккер розповів про ключові показники розвитку галузі в 2018 році. За його словами, згідно з підсумками 2018 року індекс промислової продукції регіону склав 102,9%.. Були збільшені обсяги виробництва в галузі машинобудування, хімічної промисловості, оброблення деревини; постачання електроенергії та газу; добувної промисловості і розроблення кар’єрів; виробництва фармацевтичних продуктів і препаратів.

Марк Беккер зазначив, що протягом минулого року реалізовано промислової продукції на 190,5 млрд грн. Частка Харківщини в загальнодержавному обсязі реалізованої продукції країни складає 7,6 %. А це – четверте місце серед регіонів України. На підприємства регіону припадає майже 13% обсягу реалізованої продукції машинобудування країни, що відповідає другому місцю. Серед факторів, що надали поштовх розвитку промисловості регіону, Беккер відзначив процес створення підприємствами галузевих кластерів та розвиток імпортозаміщення.

Завдяки меморандуму, який був підписаний між ХОДА та Державним концерном «Укроборонпром» щодо розширення співробітництва з підприємствами Харківської області, більше 130 суміжних промислових підприємств регіону залучилися до виконання програми імпортозаміщення в оборонній сфері. Проведене імпортозаміщення понад 50 тисяч найменувань продукції. В результаті були укладені контракти на постачання понад 200 найменувань продукції для створення сучасних зразків озброєння та військової техніки. Також велике значення має участь харківських підприємств у програмі імпортозаміщення в енергетичній сфері. Наприклад, «Турбоатомом» вже було освоєне виробництво титанових робочих лопаток турбін АЕС, які раніше імпортувалися з Росії.

Перший заступник голови ХОДА також розповів, що в галузі промисловості області відзначається зростання рівня соціальних стандартів. Зросла середня заробітна плата в промисловості в порівнянні з 2017 роком – на 23,3%. Провідні підприємства збільшили заробітну плату на 30 - 40%.

Серед завдань розвитку промисловості на 2019-й рік значиться стале нарощування обсягів виробництва, подальша робота щодо диверсифікації ринків збуту, погашення заборгованості з виплати зарплат, впровадження інновацій та економію енергоресурсів. Як зазначив Беккер, у поточному році очікують на подальше зростання промислового виробництва не менш ніж на 3%. Наявний рівень завантаженості підприємств дозволяє прогнозувати на 2019 рік зростання середньої заробітної плати не менш ніж на 15%.

Під час розгляду питання розвитку промисловості також заслухали генерального директора ХДАПП Сергія Задорожного та першого заступника генерального директора АТ «Турбоатом» Олексія Черкаського, які доповіли про ситуацію на підприємствах та плани їх роботи.

comments powered by HyperComments