Вибори на Харківщині пройшли без суттєвих порушень – ОПОРА

Вівторок, 2 квітня 2019, 09:11
До таких висновків спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.
Вибори на Харківщині пройшли без суттєвих порушень – ОПОРА

Про те, як приходили вибори Президента 31 березня, розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області Микола Зінченко. За його словами, в регіоні була зафіксована низка процедурних порушень, проте вони не були системними та суттєвими. Зінченко зазначив, що дві дільниці на Харківщині відкрилися із запізненням. Це сталося в Новобаварському районі Харкова і місті Змієві. Також на дільниці 630094 у селищі Близнюки ще до відкриття члени комісії помітили, що на контрольному листі, який був вкинутий в одну зі скриньок, була відсутня печатка.

Також до ОПОРИ надійшла інформація про те, що на дільниці по 169 округу були помічені люди, яким взагалі не було дозволено там перебувати. Вони представлялись волонтерами, проте спілкуватися зі спостерігачами вони відмовились. Про сторонніх осіб було повідомлено до дільничної та окружній комісії

Також представники ОПОРИ зафіксували три можливі порушення порядку ведення передвиборчої агітації. Це були агітматеріали  на користь кандидатів Петра Порошенка, Юрія Дерев'янка і Руслана Кошулинського. Про ці випадки було повідомлено до Нацполіції.

Також порушеннями займалися самі виборці, які фотографували свої бюлетені. Як зазначив Зінченко, чинне законодавство не забороняє це робити, проте такі дії (особливо коли на фото є відмітки) порушують таємницю голосування.

«Це може свідчити і про контрольоване голосування, коли людей заставляють за когось голосувати, – розповів Зінченко, – і потім вони підтверджують за кого вони проголосували. Або фотографії можуть робитися з метою продажі свого голосу».  

За його словами, цьогорічна явка на виборчі дільниці по Харківській області склала 63,2%. Що на 3,2% більше, ніж на президентських виборах в 2014 року. За словами Зінченка, це доволі позитивна тенденція.

«Політичні партії, кандидати протягом більш ніж півроку закликали виборців прийти та проголосувати в день виборів, – зазначив він, – що вилилось в таку явку. Ми дійсно спостерігали на дільницях велику кількість виборців. При цьому, була немала кількість молоді. На деяких дільницях навіть були черги саме з молоді».

comments powered by HyperComments