Цього року Харківщина відзначилась досить високою явкою виборців

Юлія Гуш  |  Середа, 3 квітня 2019, 11:27
Згідно остаточним підрахункам, в Харківській області явка під час виборів склала 64,5%.
Цього року Харківщина відзначилась досить високою явкою виборців

За даними Громадянської мережі ОПОРА, станом на 12:00 на дільниці прийшли 16,85% мешканців регіону, станом на 15:00 цей показник зірс до 45%. О 20:00, коли дільниці скоро мали закриватися, явка склала 64,5%.

«Наші спостерігачі були на багатьох дільницях, – розповів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області Юрій Чумак, – і ми говоримо, що порушення фіксувалися. Але суттєвих порушень, які б могли вплинути на результати виборів, не було. Тому ці вибори можна в цілому оцінити як демократичні і такі, що відповідають чинному законодавству України та міжнародним нормам».

В Харкові на дільниці по вулиці Отакара Яроша спостерігачі ОПОРИ зафіксували факт фотографування бюлетеня виборцем, через що вони і викликали поліцію. Той в свою чергу запевняв, що не знав, що фотографувати бюлетені заборонено чинним законодавством. Того дня до відділу поліції надійшло 33 повідомлення про фотографування виборчих бюлетенів.

Як розповів Чумак, в даному випадку важлива мета людини, яка робить це фото. Бо одна справа – залишити світлину на пам‘ять. І зовсім інша – передати її стороннім особам, які потім сплатять гроші за голосування за конкретного кандидата. А це вже ознака скоєння кримінального злочину, який підпадає під 160-ту статтю КК «Підкуп виборців». Також Закон про вибори чітко забороняє робити фото та відео в кабінці для голосувань, а також демонструвати своє волевиявлення в приміщенні для голосування. А от що до кримінальної відповідальності, то тут є різні точки зору. За словам омбудсмена, деякі правники вважають, що це незакінчений склад злочину. Мова йде про випадок, коли людина просто сфотографувала бюлетень та не передала його третім особам. Але якщо вона передає фото іншим особам – то це може розглядатися як замах на злочин.

«Я знаю, що зараз в тренді селфі, фотографування, – розповів Чумак, – люди мало не кожний крок виставляють в Інстаграмі та інших соціальних мережах. Але я б наполягав, щоб виборці від цього утримались і в жодному разі не фотографували свій бюлетень. Оскільки це може розглядатися як порушення 159 статті КК України – порушення таємниці голосування. Чи принаймні замах на цей злочин».

Загалом, в день виборів і за день до нього будь-яка агітація взагалі заборонена. Випадки, коли виборець показує за кого він віддав свій голос можуть розглядатися як заклик голосувати за того ж самого кандидата. Тому експерти не радять таке робити.

comments powered by HyperComments