Менше половини ВІЛ-інфікованих харків‘ян знають про свій статус

Юлія Гуш  |  Субота, 6 квітня 2019, 17:05
Людина може прожити багато років та навіть не здогадуватися про свій статус.
Менше половини ВІЛ-інфікованих харків‘ян знають про свій статус

Про це повідомила представниця БО “Мережа 100 відсотків життя” Наталія Коляда. За її словами, на сьогоднішній день люди не поспішають перевіряти себе на наявність ВІЛ-інфекції. І дарма, адже про свій ВІЛ-статус знає тільки 40% населення України. І це при тому, що відповідні тести проводяться безкоштовно.  

“Справа в тому, що сам вірус при потраплянні до організму може себе до 10 років ніяк не проявляти, – розповіла Коляда, – а проявити себе вже тоді, коли імунна система ослаблена до такої степені, що будь-яке захворювання може бути летальним. І при ослабленому організмі часто бувають онкологічні захворювання, гепатити, туберкульоз, менінгококові інфекції, енцефалопатії та пневмонія, яка дуже важко лікується. Тому дуже важливо – для себе та свого партнера – знати – знати про свій статус”.

Часто люди не проходять тести через те, що бояться хвороби. Їм страшно, що про неї дізнається їх оточення, що від них відвернуться рідні, що вони втратять роботу. Також цьому страху сприяє дискримінація ВІЛ-інфікованих та їх власна самостигмація. Але, як зазначила Коляда, в останні роки суспільство стало більш толерантним до людей, що живуть з ВІЛ. І на рівні лікарів, і на рівні пересічних громадян. Всі страхи через незнання, переконана експертка.  

 

comments powered by HyperComments