Люди з проблемами слуху стикаються з дискримінацією

Середа, 17 квітня 2019, 19:27
Вони стикаються з проблемами як в процесі працевлаштування, так і в повсякденному житті.
Люди з проблемами слуху стикаються з дискримінацією

В Харкові, як і по всій Україні, людям з інвалідністю важко знайти роботу. Про це розповіла голова правління ГО «Фонд «Правильний розвиток Харкова» Ірина Фоменко, чия організація якраз займається проблемами працевлаштування. За її словами, на сьогоднішній день хіба що один з харківських супермаркетів спеціально бере на роботу людей з проблемами слуху.

«В тому ж Ашані я бачила, як покупці агресивно реагують на касира, який їх не чує, – розповіла вона, – тому я б хотіла закликати харків‘ян до більшої толерантності. До того, щоб ставитися з розумінням, адже всі ми різні».

Разом з тим дискримінація під час пошуку роботи – це не єдина проблема, з якою стикаються люди з проблемами слуху.

«На них погано реагують в метро, з ними не хочуть спілкуватися, батьки кажуть своїм діткам «Не підходь, не дивись на нього», – розповіла Галина Кукліна, заступниця директора спеціального навчально-виховного комплексу для дітей з проблемами слуху, – і це дуже боляче, це неправильно,  це образливо та незрозуміло».

Фоменко розповіла, що в межах їх фонду реалізовувався пілотний для України проект «Аlt + Shift Україна» при підтримці ЄС та ЮНІСЕФ. Він націлений на допомогу в  розвитку соціального підприємництво для підлітків та молоді від 14 до 21 року. Вже 60 команд пройшли навчання з проектного менеджменту. Їх завданням було визначити, яку проблему можна вирішити за допомогою соціальних проектів. Серед команд, які отримали фінансування, була одна з проблемами слуху. Зокрема, вони розробили проект, який покликаний познайомити пересічних мешканців міста з жестовою мовою та життям людей з проблемами слуху.

За словами художниці та волонтерки Іві Стишун, основна ідея проекту полягає в популяризації культури людей, які мають проблеми слуху. Також вони хочуть показати, що жестова мова – це єдине, що відрізняє таких дітей від інших.

«Коли я навчалась – було набагато складніше, – згадувала Іва, – не було Інтернету, не було фільмів з субтитрами, не було перекладів. Зараз в молодих людей більше можливостей. Вони мають більше можливостей для реалізації свого творчого потенціалу. І це тішить. Бо це дійсно важка ситуація, коли ти не можеш налагодити комунікацію. А успіх в будь-якій роботі – це ефективна комунікація».

comments powered by HyperComments