До Харкова привезли унікальні видання Гната Хоткевича

Юлія Гуш  |  Середа, 24 квітня 2019, 14:17
Тепер Літературний музей може похвалитися виставкою книг українського літератора.
До Харкова привезли унікальні видання Гната Хоткевича

На виставці представлені видання з особистого архіву видатного письменника, музиканта, науковця, театрального діяча Гната Хоткевича. Урочисте передання книг відбулося вчора, 23 квітня за участі радника з питань політики Європарламенту Грегорі Жульєна. Він розповів, що цього свого часу хотіла донька літератора Галина Хоткевич.

«Я навідався до неї, щоб познайомитися з цією жінкою, – розповів Жульєн, – вона була важкохвора, вона розуміла, що хвороба дуже важка. І що наближався той день, коли вона нас покине. І її найбільшим побажанням було повернення частинки культурного спадку на батьківщину. З того часу, в силу різних обставин, так сталося, що саме ця подія – повернення книг Гната Хоткевича до України – відбулося тільки сьогодні».

Сама пані Галина також хотіла, щоб ці книги дісталися Літературному музею. Вона передала сім книг. Це відомої повісті Хоткевича «Камінна душа», «Гетьман Іван Мазепа», «Спомини з революції 1905 року», а також рідкісне видання п`єси «Шакунтала» індійського поета Калідаси за перекладом самого літератора.

«З початку 90-х років ми повертаємо Гната Хоткевича, – розповіла співробітниця Літмузею Тетяна Пилипчук, – і дуже важливо, щоб артефакти з архіву письменника ми могли вивчати, могли глибше знайомитися з цією постаттю і могли популяризувати його творчість. Те, що він, власне, зробив для України. Ці книги є рідкісними. Не можу сказати, що унікальними. Деякі зберігаються в різних книгозбірнях України. Але в Харкові, здається, таких книг всього дві. Але дуже важливо, що всі вони з архіву Гната Хоткевича. Це меморіальні речі. І надзвичайно важливо, що вони всі будуть частиною єдиного архіву».

Сам Гнат Хоткевич був розстріляний у Харкові в 1938 році за рішенням особливої трійки УНКВС. Та і його творчий доробок також не залишали у спокої. Свого часу совєтська влада доклала чималих зусиль для знищення його архівів та забуття імені їх автора. Але цьому свого часу змогли завадити дружина та донька Хоткевича. Вони частково зберегли його книги, рукописи та світлини. І тепер частина цього доробку залишатиметься в Харкові.

comments powered by HyperComments