Брак роботи, транспорту та шкіл – у Харкові розповіли про проблеми жінок-переселенок

Четвер, 25 квітня 2019, 18:09
Нещодавно в місті відбулася презентація дослідження, присвяченого нагальним проблемам переселенок.
Брак роботи, транспорту та шкіл  –  у Харкові розповіли про проблеми жінок-переселенок

Аналітичний звіт “Жінки та переміщення в Україні” був написаний експертками Харківської обласної фундації “Громадська ініціатива”. Дана збірка містить  моніторинг судових рішень по справах переселенок, аналіз державних та місцевих програм на їх підтримку, результати дослідження та інтерв’ю з переселенками та організаціями, що надають гуманітарну допомогу в Луганській та Донецькій областях.

“За останні роки у нас з‘явилося таке нове явище, як тимчасово переміщені люди, – розповіла Марія Ясеновська, експертка з питань прав людини та моніторингу, президентка ХОФ «Громадська Альтернатива», – ми побачили, що залишається ще чимало проблем, пов‘язаних саме з жінками і які стосуються переміщення. Ми провели два етапи дослідження – польове та кабінетне. Ми проаналізували, як нормативно-правові акти, що стусаються жінок, переселенців, можуть вплинути на ситуацію збереження прав жінок з числа ВПО”.

Зокрема, значна частина кабінетного дослідження мала стосунок до кабінетної практики. За словами Олени Уварової, викладачки кафедри «Теорія і філософія права» Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, експертки з права ХОФ «Громадська Альтернатива», саме це дозволяє виявляти реальні проблеми та слабкі місця в чинному нормативному регулюванні. Також значне місце у цьому звіті посідає саме польове дослідження, під час якого проходили безпосередні опитування жінок-переселенок. Завдяки їм вдалося з’ясувати, які саме проблеми турбують дану категорію населення.  

“Мене вразило те, що вони відмічали деякі порушення своїх прав як ВПО, але до гендерних нерівностей, які мали місце, вони були нечутливими, – розповіла Валерія Валова, психолог, волонтерка ХОФ «Громадська Альтернатива», учасниця моніторингової групи, – вони це не рахують за проблему. Це нормальна ситуація, коли дитина залишається з мамою, а тато десь загубився. Жінок це не дивує. Проблема, про яку казали жінки, це працевлаштування. Бо якщо ми говоримо про якись малий населений пункт, то там досить важко знайти роботу. І єдине, що залишається такій жінці, особливо якщо у неї маленька дитина – це йти працювати у сферу торгівлі. На ринок або, можливо, до магазину”.   

Але і там переселенки стикаються з проблемами. Власники кажуть, що вони скоро поїдуть, тому навчати їх не вигідно. Також відмічався брак доступного транспорту, шкіл та труднощі в отриманні соціальної допомоги. 

За словами Ясеновської, завдяки цим дослідженням експертки напрацювали низку рекомендацій, які мали би покращити життя переселенок. Наприклад, вони радять поширити соціальну допомогу на всі родини з дітьми. Адже є сім’ї, які перебувають у вадкому матеріальному становищі, проте не потрапляють під категорію соціально вразливих. Також важливо було б вести освітню та просвітницьку діяльність, а також вирішити проблему з транспортом.

Благополуччя ВПО на сьогодні потребує значної уваги, переконані експертки. Ці питання до сих пір актуальні, адже Україна входить в топ-10 країн за кількістю переселенців.
 

 

comments powered by HyperComments