Перша хвилина миру: Як в Харкові вшанували жертв Другої світової

Четвер, 9 травня 2019, 15:05
Харків‘яни приєдналися до всесвітньої акції «Перша хвилина миру».
Перша хвилина миру: Як в Харкові вшанували жертв Другої світової

8 травня о 22.45 на площі Свободи запалили свічки та лампадки. У всесвітній акції «Перша хвилина миру» взяли участь учасники АТО та ООС, волонтери, активісти та просто небайдужі мешканці Харкова. Вони запалювали свічки та лампадки, поширювалися символічні червоні маки, згадували полеглих у Другій світовій війні.

«Нам дуже приємно, що проходить такий загальносвітовий флешмоб, – розповів учасник АТО Юрій Корсун, – саме в той час, коли насправді скінчилася Друга світова війна. Увесь цивілізований світ відзначає хвилину миру. Так само ми стали на захист країни заради миру. І ми розуміємо, що війна – це не свято. Це втрати, це страждання. І тому ми тут зараз з побратимами, з активістами Євромайдану. Для того, щоб відчути підтримку світу. І щоб світ побачив, що ми тут, в Україні, захищаємо і Європу від Російської федерації, від їх брудної пропаганди, від їх підступної агресії».

«В цей день, в цей час був підписаний акт капітуляції, – наголосив спів координатор харківського Євромайдану Володимир Чистилін, – вся Європа відзначає цю дату як День пам‘яті та примирення. Харків’яни вже в другій рік поспіль підтримують цю європейську традицію. Ми разом зі всім цивілізованим світом зібралися, щоб запалили лампадки та вшанували пам'ять. Дуже важливо нам відчувати себе частиною Європи. Бо 8 та 9 травня по-різному трактують. У нас є певні символи. Наприклад, мак, а не колорадська стрічка. 8 травня, як відзначає вся Європа, а не 9, як це започаткував Сталін. Це День пам‘яті та примирення».

В День пам‘яті та примирення акція «Перша хвилина миру» проходила не тільки в Харкові, а й в інших містах України. Саме 8 травня стало прийнято вшановувати  пам‘ять жертв Другої світової війни. Така дата була обрана не випадково – саме у цей день 1945 року набув чинності Акт про капітуляцію Німеччини.

comments powered by HyperComments