Близько четверті харківських підлітків куштували наркотики – дослідження

Вівторок, 14 травня 2019, 16:18
За результатами дослідження, 2-3% неповнолітніх вживають наркотики на регулярній основі.
Близько четверті харківських підлітків куштували наркотики – дослідження

Під час прес-конференції були представлені результати дослідження споживання наркотиків серед підлітків, проведеного харківськими вченими в 2018 році. Як розповів заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності  ХНУВС підполковник поліції Олексій Сердюк, в області близько чверті молоді вже має досвід вживання наркотиків.

«А 2-3% –  регулярного споживання наркотиків, – зазначив він, – близько 80% споживає алкоголь. Близько 60% палить тютюн. Це дослідження дає нам уявлення про те, як змінюється структура та кількість тих молодих осіб, які споживають. Але, на жаль, воно не дає уявлення про причини, про фактори, які до цього призводять. Воно лишень показує як змінюється це явище».

У зв‘язку з цим в Харкові було розпочате унікальне для України дослідження за лонгітюдною методологією. Воно передбачає вивчення змін здоров‘я та поведінки людини протягом тривалого відрізку часу. Дослідження було розпочате Міжнародним центром Фограті, Національним інститутом здоров‘я, Національним інститутом алкогольної залежності та алкоголізму, Національним інститутом залежності (США) та Центром Мічиганського університету

За словами директора Інституту охорони здоров‘я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України професора Георгія Даниленка, шкідливі звички у підлітків є відображенням наявних проблем в суспільстві. При чому, адміністрації шкіл не завжди готові займатися цим питанням, а самі батьками подекуди мають тенденцію ховатися від незручних реалій. У всіх школах є діти, які мають досвід вживання наркотиків. Тому, як зазначає Даниленко, зараз дуже важливо виробити ефективні механізми заради профілактик цього згубного явища.  

«Робота з наркозалежними, з самими хворими, з їх батьками свідчить про те, що хвороба не виникає на рівному місці, – розповів Директор інституту неврології, психіатрії та наркології Національної академії медичних наук України професор Ігор Лінський, – вона завжди виникає як наслідок проблем у родині. Звичайно, є і біологічний компонент. Але тут дуже важливе середовище і, зокрема, мікросередовище».

Зокрема, він висловив свою точку зору щодо можливості легалізації медичного канабісу, яку час від час обговорюють в медійному просторі.

«Медичне використання конопель цілком виправдане, – розповів Лінський, – нас не лякає то факт, що ми використовуємо опіоїди для знеболення. Це похідне від іншої наркотичної рослини – опійного маку зокрема. Тому тут немає застережень. Йдеться тільки про медичні показання. Вже давно доказано, що вона має протиблювотний ефект. Вона може використовуватися людьми, які проходять хіміотерапію, онкохворими. Вона подавляє неприємний стан».

Проте він підкреслив, що тут мова йде виключно про медичні показання, а не про легалізацію марихуани задля задоволення рекреаційних потреб громадян. Зокрема, перспектива даного рішення викликає в спеціалістів великі сумніви.

comments powered by HyperComments