OPEN / WORK: Харківська школа архітектури познайомить з сучасною літературою

Середа, 12 червня 2019, 16:54
14 червня в Харківській школі архітектури (ХША; Конторська, 5) о 17:00 відкриється виставка Open/Work, завдання якої – розповісти про сучасні підходи до архітектурної освіти, в умовах «глибокої кризи міських просторів і інфраструктури».
OPEN / WORK: Харківська школа архітектури познайомить з сучасною літературою

Виставка триватиме до 1 липня, вхід вільний – з 10 ранку до 19 вечора. Початком роботи виставки стане круглий стіл "Архітектурна освіта в 21 столітті" (17:00); слідом за тим (18:00) куратори та студенти проведуть для гостей екскурсію виставкою,а закінчиться день (19:00) лекцією Architecture is a verb (Архітектура це дієслово) від польських архітекторів Симона де Якобіса і Малгожати Куцевич (студія Сentrala).

Виставка, яка займе весь простір другого поверху ХША, складається з результатів робіт тридцяти трьох студенток і студентів, учнів Нульового року і першого курсу бакалаврату ХША. Назва виставки, Open/Work, за словами організаторів, говорить про постійний процес створення школи. Тут будуть представлені результати першого року навчання: роботи в різних матеріалах – таких як бетон, метал, дерево; архітектурні макети та плани – проекти як публічних просторів, так і приватних будинків; портфоліо, креслення, графічні матеріали.

Під час роботи виставки також відбудуться виступи міжнародних експертів в сфері архітектурної освіти (представників британських Architectural Association School of Architecture і Norwich University of the Arts, американської Knowlton School of Architecture), практикуючих архітекторів із України та Польщі, дискусії та вечірки. За розкладом можна стежити на сторінці ХША на Фейсбуці.
Один з проектів виставки, "Дім", – це занурення в реальний контекст міста, а саме – один із найстаріших районів Харкова, Москалівку.

Кураторами виставки стали американські архітектори Ешлі Бігхем і Ерік Херманн (бюро Outspot Office), також зі студентами працювали викладачі всіх чотирьох блоків програми: Студія, Технічний блок, Гуманітарний блок і Блок Навичок.
"Є щось спільне між новою архітектурною освітою та старою комп'ютерної грою, – стверджує тьютор Гуманітарного блоку Борис Філоненко в описі виставки. – Якими б переконливими не були гоночні автомобілі перед заїздом, дорога, якою вони поїдуть, добудовуватиметься в процесі. Так і зі школою: коли команда вже готова до роботи, коли складені програми чотирьох навчальних блоків, які запрацюють синхронно, нової освіти ще немає. Ми не дізнаємося, що це таке, поки не почнемо її практикувати". Борис нагадує про одне з головних завдань школи: занурювати нове покоління архітекторів у світ реальних подій і проблем.

Самі ж студенти запевняють: "Навчання зможе витримати не кожен. Бути архітектором – це виклик, який вимагає жертв, багатозадачності, постійного включення і взагалі може бути шкідливим для здоров'я". Проте, говорять вони в описі виставки, "Ми включені в глобальні процеси через власний досвід і проекти, які створюємо. За рік ми стали суперкомандою".

Американські куратори виставки, Ешлі Бігхем та Ерік Херманн, відомі пошуком нової аудиторії за допомогою експериментального творчого виробництва від серйозного до абсурдного, часто одночасно. Вони зізнаються: "Нам дуже цікавий архітектурний контекст України: наскільки він схожий і як відрізняється від нашого в США. Ми раді, що можемо підтримати цей новий, цікавий навчальний заклад, який, як ми вважаємо, матиме позитивний і тривалий вплив на архітектуру й міста України".

Наступного дня, 15 червня, в ХША відкриється і ще одна виставка: 383-х проектних планів, номінованих на участь в одній з найбільших світових архітектурних премій: – премії Міс ван дер Рое, E.U Mies Award (Премія Європейського Союзу в галузі сучасної архітектури). Відкриє виставку її куратор, Іван Бласы. У ХША відзначають: можливість наочно ознайомитися зі свіжими роботами кращих світових архітекторів – також одна з найважливіших частин освіти. "Наше завдання №1 – розірвати пострадянські традиції, які змушують архітектурні вузи бут “річчю в собі", де студенти мало знають як про те, що відбувається в архітектурі в світі, так і про те, чим живуть реальні міста навколо них", – говорить співзасновник ХША Олег Дроздов.

comments powered by HyperComments