В Харкові розповіли про проблеми біженців

Юлія Гуш  |  Середа, 26 червня 2019, 11:05
За даними, в світі близько 70 мільйонів людей змушені були покинути свої домівки.
В Харкові розповіли про проблеми біженців

Про становище біженців та їх підтримку розповідали представники громадських організацій та волонтери під час прес-конференції.

«Нашими експертами було пораховано, що приблизно за один рік біженці всього світу проходять приблизно 2 мільярди кілометрів для того, щоб дістатися з місця, де їм загрожує небезпека, до місця, де вони можуть знайти якійсь захист, – розповів керівник офісу Управління верховного комісара ООН у справах біженців Вартан Мурадян, – де вони будуть в безпеці та, можливо, отримають шанс на краще життя. На жаль, їм доводиться долати великі відстані. Також варто розуміти, що ці відстані часто долаються пішки, часто їм доводиться перетинати державні кордони. Які десь охороняються, десь не охороняються. Є перевізники, які можуть бути як добросовісними, так і не дуже».

Він також зазначив, що 22 червня в Харкові відбувся марафон, присвячений Всесвітньому дню біженців. Захід був організований польовим офісом Агентства ООН у справах біженців. Забіг мав на меті акцентувати увагу на тому, скільки часу, сил та енергії витрачають біженці, щоб на дістатися до безпечного місця. Того дня всі охочі могли подолати дистанцію в 5 та 10 кілометрів. Таким чином вони виловлювали свою підтримку біженцям та переселенцям.

«70 мільйонів людей по всьому світу покинули свої місця проживання, – зазначив Мурадян, – і це безпрецедентна цифра з часів Другої світової війни. Інколи люди не можуть залишитися там, де вони проживають. Вони змушені тікати. Найбільша частка з них – це вимушено переміщені особи. Друга частина це біженці, які вже знайшли притулок. Невеличка частка з них – люди, які його шукають».

Наявність біженців та вимушених переселенців є невід‘ємною частиною військового конфлікту. Щоб привернути увагу до їх проблеми, представники ГО «Шолом» організували виїзну фотовиставку, яка пройшла в Польщі, Одесі та Харкові. Присвячена вона роботі волонтерів, які працюють з військовими та переселенцями.

«Я скажу так:тема дуже важка, – розповіла представниця ГО «Шолом» Ірина Іванова, – вона потребує певної внутрішньої психологічної міцності. Це дуже непросто працювати з бійцями, з біженцями. Це дуже високе психологічне навантаження. Я скажу, що не кожен це витримує. Бо особисто на нашому досвіді: спочатку охочих допомогти було багато, але час ішов, процес тривав – і людей ставало все менше та менше. І елементарне емоційне вигоряння було присутнє».

В межах проекту була висвітлена робота харківських волонтерських організацій. Зокрема, в об‘єктив фотокамери потрапила «Сестра милосердя», «Help army», «Південний пост». Як зазначила Іванова, найбільш витривалими в плані волонтерської роботи виявилися люди мистецтва. Наприклад, серед них є харківський художник Гамлет Зінківський, артист Микола Мох, а також професори, викладачі, письменники, редактори тощо.

comments powered by HyperComments