Час сіяти гречку: Як кандидати намагаються завоювати прихильність харків‘ян

Юлія Гуш  |  Четвер, 4 липня 2019, 11:55
Не за горами вибори до Верховної ради, а значить – слід задобрити свого виборця та змусити його відати голос за себе.
Час сіяти гречку: Як кандидати намагаються завоювати прихильність харків‘ян

Представники Громадянської мережі ОПОРА відстежили, як партії та кандидати в депутати готовляться до позачергових парламентських виборів. Зокрема, вони звертали увагу на прояви так званого «гречкосійства» – явища, коли кандидати в різний спосіб намагаються задобрити виборця шляхом роздачі подарунків та організації розважальних заходів. Про такі випадки розповів координатор ОПОРИ за виборами у Харківській області Микола Зінченко.

За його словами, кандидати минулого місяця були доволі активними. І найбільш активним був чинний мер Харкова Геннадій Кернес, який іде на вибори по списку партії «Опозиційний блок». Специфіка його активності полягала в тому, що він протягом всього місяця вітав харків‘ян з різного роду святами та урочистостями – будь то День медика чи випускний в Кразінському університеті. Влаштовував концерти, на одному з яких для молодих вовчиць заспівав Олег Вінник. Також чинний мер неодноразово зустрічався з виборцями разом іншими кандидати.

26 червня фондом Олександра Грановського був проведений масовий захід, який формально направлений проти розповсюдження наркотиків. Там був присутній як сам Грановський, так і мер Кернес.

«Зустріч була середнього ступеня закритості, – розповів Зінченко, – тому що всіх підряд туди не пускали. Потрібно було зареєструватись. При чому у всіх людей, які хотіли туди потрапити, питали чи є в них діти та в яких конкретно школах вони навчаються. Наші спостерігачі, які хотіли туди потрапити, дітей не мають. Тому не вдалося дізнатися навіщо питалася інформація про дітей».

Володимир Скоробагач  організовував конкурси для дітей, за які видавали призи. Також пропонувалося безкоштовне морозиво. Зінченко згадував, як у великих чергах люди видирали в один одного безкоштовні ласощі. А нардеп Олександр Кірш в цьому плані також не пас задніх та влаштовував дитячі свята з кульками, різнокольоровими голубами та безкоштовною кашею. Це відбувалося ще до їх реєстрації, проте сама виборча кампанія вже стартувала.

Але не тільки мажоритарники сіють гречку. Наприклад, Національний корпус також влаштовував для дітей святкові заходи з морозивом і тиром. Віктор Остапчука влаштував величезну кількість концертів по своєму округу, під час яких роздавав мешканцям сертифікати і подарунки. Це почалося до його реєстрації, проте не завершилось до сьогоднішнього дня.

«Володимир Кацуба за червень проявив більше активності, ніж за 5 років свої депутатської каденції, – розповів Зінченко, – бо були випадки, коли він не з‘являвся ні в окрузі, ні в Верховній раді близько двох років. Але тепер ми бачимо, що за один місяць під його патронатом провелась величезна кількість різноманітних заходів. В основному це святкування. Знову з якимось подарунками».

В кінці червня відбувся концерт «95 кварталу». Проходив він, щоправда, без чинного президента Зеленького. Проте туди принесли його фото в повний зріст, з яким всі охочі могли зробити селфі. Захід був безкоштовний, самі кварталівці божилися, що жодної агітації там не буде. Але разом з тим під час концерту постійно транслювалися політичні відео з Зеленським. Також Зінченко розповів, що 30 червня Святослав Вакарчук влаштував концерт на площі Свободи. Там він агітував за свою партію «Голос».

30 червня у під’їзді одного з будинків Харкова замінювали старі віконні рами на нові пластикові. На них, щоправда, красувалося прізвища кандидата в нардепи Івана Ракича. Сам Ракич заявив, що це провокація проти нього та звернувся до правоохоронців.

Також кандидати намагаються задобрити свого виборця через власні благодійні фонди. Наприклад, 23 червня на Північній Салтівці роздавали аптечки від імені фонду нардепа Олександра Грановського. Пенсіонери отримали такий от подарунок через співробітників Укрпошти. В самій аптечці можна було побачити як ліки від застуди, так і настоянку глоду, якою люблять «поправляти здоров‘я» любителі оковитої. Разом з тим Зінченко зазначив, що притягнути до відповідальності цього кандидата неможливо. Бо в той момент Грановський ще не був зареєстрований в якості кандидата.

Ще одна кандидатка Валерія Мураєва від імені свого благодійного фонду «Крок за кроком» возила дітей до цирку та облаштовувала дитячі майданчики. А Валерій Писаренко через свій благодійний фонд  кожного дня влаштовує різного роду свята, караоке та квести. А Олександр Ткаченко в межах проекту «Smart молодь» проводить щоденні заходи для дітей з майданчиками для селфі, турнірами, солодкою ватою та морозивом. А без Благодійного фонду Дмитра Шенцева в 176 окрузі не обходиться жодне свято. Влаштовуються концерти, а від імені фонду вручаються подарунки школам та сільським радам.

При чому, з юридичної точки зору подібні дії не фіксуються як непрямий підкуп виборців, адже їх здійснюють благодійні фонди. Але разом з тим кандидати порушують принципи рівності, адже не всі мають подібного ресурсу. Тому вони таким чином обходять чинне законодавство та купують собі додаткові голоси. В будь-якому разі, політична гречка залишатиметься політичною гречкою.

 

 

comments powered by HyperComments