Явка маленька, проте порушень вистачає: Як на Харківщині пройшли вибори

Юлія Гуш  |  Понеділок, 22 липня 2019, 15:03
При цьому, явка на цих виборах не була високою – своє волевиявлення здійснили всього 50, 25% громадян.
Явка маленька, проте порушень вистачає: Як на Харківщині пройшли вибори

Про те, які були порушення під час голосування, розповів Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області Микола Зінченко: «Одна з найбрудніших виборчих кампаній доходить до свого логічного завершення, – зазначив він, – самі вибори пройшли, люди проголосували, але виборчі комісії ще досить активно приймають документацію з дільничних виборчих комісій. На цьому процесі нами була зафіксована найбільша кількість порушень – в тому числі з боку дільничних виборчих комісій. День голосування на території Харківської області розпочався нормально, без особливих затримок. Лише на деяких були певні технічні процедури. Також десь затримувалось ранкове засідання через членів комісії. Але все більш-менш почалось вчасно».  

За його словами, порушень в день голосування було менше, ніж під час минулих президентських виборів. Спостерігачі не фіксували так багато випадків коли виборці, наприклад, фотографували бюлетені чи не могли себе знайти в списках. Досить часто спостерігачі звертались через величезну кількість агітаційних матеріалів, чого не було на минулих президентських виборах. Або через те, що ледь не в кожному окрузі відбувалися підвози виборців на дільниці. Як зазначає Зінченко, підвози самі по собі не заборонені чинним законодавством. Проте в таких випадках не можна заперечувати вірогідність агітації чи навіть підкупу виборців.

Були помічені порушення під час голосування. Наприклад, чимало виборців пошкодили свої бюлетені. Наприклад, на одній виборчій дільниці дівчині порадили зіпсувати бюлетень, адже вона не могла визначитися з мажоритарниками. Вона сприйняла цю пораду буквально та фізично знищила його. Взагалі, це далеко не поодинокий випадок. В деяких регіонах виборці псували бюлетені шляхом їх поїдання.  

Зінченко також зазначив, що доволі проблемним був 169 виборчий округ. Там небайдужі люди повідомляли про наявність так званих «сіток» – коли здійснюється підкуп виборців через контрольоване голосування. В таких випадках довірені особи відмічають хто і як проголосував. Згодом інформація по одній з дільниць не підтвердилась. Проте спостерігачі не виключають, що подібні випадки мали місце. Також повідомлялося про велику кількість так званих волонтерів, яких харківська міськрада направила для допомоги виборцям, які не можуть самостійно добратися до місця голосування. Була інформація, що вони знаходились в кабінках та допомагали громадянам проголосувати.  

«Тобто, харківська міська рада замість того, щоб знайти придатні для виборчих дільниць приміщення, направила людей, які мали б допомагати, – зазначив Зінченко, – це не є гарною практикою, адже так званим волонтерам неможна було знаходитись в приміщеннях для голосування».  

Були порушення і під час підрахунку голосів. Чимало комісій це робили всупереч встановленій процедурі. Наприклад, це підписання протоколів в автомобілі, вивіз печатки за межі дільничні,  порушення встановлених порядків під час підрахунку бюлетенів. При чому, наглядачі часто вдавалися до порушень для того, щоб можна було якомога скоріше завершити роботу.  

Загалом, як зазначають спостерігачі, ця виборча кампанія була доволі брудною: «Ми не спостерігали ще такої великої кількості матеріалів з ознаками чорного піару  проти кандидатів, які балотуються по мажоритарних округах, – розповів Зінченко, – кожен день ледь не на кожного кандидата знаходились якісь провокативні матеріали, якісь фейкові розслідування. Також ми фіксували багато маніпуляцій з виборчим законодавством, коли, наприклад, кандидати за допомогою благодійних фондів займалися банально тим же підкупом виборців через масові заходи. На яких людям роздавалися різні подарунки, заохочення, послуги. Не було стандартної гречки та продпакетів, все це перейшло в масові заходи».

Нагадаймо, під час цієї виборчої кампанії було зафіксовано чимало випадків так званого «гречкосійства». Щоправда, кандидати вже відійшли від банальної роздачі продуктових наборів та перейшли в сферу розваг. В кожному окрузі вони влаштовували різноманітні концерти, свята, конкурси та квести, де всяко частували та розважали виборців.

comments powered by HyperComments