Харківські музеї зроблять більш сучасними та цікавими

Юлія Гуш  |  Середа, 24 липня 2019, 15:18
На Харківщині стартував проект «Азимут культурного розвитку», направлений на створення музеїв нового типу.
Харківські музеї зроблять більш сучасними та цікавими

За словами організаторів «Азимуту», на Харківщині на сьогоднішній день налічується 33 природо-краєзнавчі музеї, проте  наразі вони не використовують свій історичний та культурний потенціал повною мірою. Левова їх частина була створена ще за радянських часів та не відповідає вимогам сьогодення. Експозиції застаріли, як фізично, так і морально, рівень кадрового та інформаційного забезпечення є недостатнім, є брак інноваційних та інтелектуальних технологій, а також практичних навичок музейних працівників. Тому проект був покликаний вирішити ці проблеми та зробити музеї більш привабливими для відвідування.

Як зазначив голова харківської облради Сергій Чернов, на сьогоднішній день в музеях не вистачає нових знань та підходів, які б допомогли музейній справі розвиватися. Крім того, він дасть можливість музейникам перейняти кращі практики зарубіжних музеїв, зробити їх більш цікавими для відвідувачів будь-якого віку.

«Ми дійшли до думки, що музеї, по-перше, потребують допомоги в інформаційному полі, – зазначила Ольга Сошнікова, керівниця проекту, заступниця директора з наукової роботи Харківського історичного музею імені М.Сумцова, – цей унікальний проект є першим в Україні. Він спрямований на те, щоб об‘єднати зусилля органів місцевого самоврядування і музеїв на їх спільному шляху розвитку, на написання спільного проекту стратегії, щоб музей працював з громадою, був цікавим для цієї місцевості та представляв її співтовариству».

За її словами, при вдалій реалізації проекту в регіоні мають з‘явитися нові туристичні маршрути. Адже, як зазначила Сошнікова, Харківщина має всі можності стати цікавим краєм для туристів. Загалом, фахівці з чотирнадцяти історико-краєзнавчих музеїв Харківщини та представники територіальних громад візьмуть участь в цьому проекті. Вони приєднаються до навчальних поїздок, де вивчатимуть кращі практики організації сучасних музейних експозицій

Крім того, в межах модернізації музейного простору увага буде приділятися і науково-технічній складовій. Про це повідомив начальник управління культури і туризму ХОДА Олег Яцина.

«Це один з тих напрямків, який зараз активно впроваджується в країнах західної Європи, – зазначив він, – сьогодні на базі нашого історичного музею робиться абсолютно нова експозиція, яка включає новий методичний підхід щодо представлення предметів. В першій залі будуть застосовані відео- та аудіо-технології. Але ми розуміємо, що це приклад для інших. Безперечно, необхідно ці ідеї втілювати і в інших музейних закладах. Ми надаємо допомогу, а новостворені ОТГ, я думаю, з розумінням будуть ставитися до новостворених музейних закладів і виділяти кошти для того, щоб музеї були на належному технічному стані рівні».

Під час реалізації проекту мають бути напрацьовані кейси та рекомендації, які стануть методичною основою модернізації музеїв Харківщини. Це дасть їм можливість трансформуватися в музеї нового типу та стати більш успішними.

comments powered by HyperComments