Активісти створять у музеях Харківщини ще три інклюзивні аудіогіди

П'ятниця, 2 серпня 2019, 18:43
Команда фестивалю “ІнклюзіОН” з громадської організації ХОФ “Громадська альтернатива” почали роботу над трьома аудіогідами для Харківського художнього музею, його філіалу у Пархомівці та Літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди в Сковородинівці.
Активісти створять у музеях Харківщини ще три інклюзивні аудіогіди

Уже восени там з’вляться аудіогіди, тобто там можна буде послухати безкоштовну якісну і повноцінну екскурсію з мобільного телефона. Проект підтримав Український культурний фонд – державна новостворена організація, яка допомагає розвивати культуру і надає фінансування сучасним і прогресивним проектам.

Аудіоекскурсії будуть безкоштовні, їх готують з урахуванням тифлометодики, тобто вони будуть цікаві у тому числі незрячим відвідувачам. Тексти готують працівники музеїв, записом та аудіоефектами будуть займатися фахівці з запису аудіокниг та медіапродуктів. Прослухати можна буде україномовну, а для гостей країни будуть версії німецької та англійською мовами.

«Раді, що нашу ідею робити культуру доступнішою підтримали на державному рівні. Для першого аудіогіда ми збирали кошти від небайдужих через краудфандінг, а тепер маємо змогу підготувати ще кращі гіди», — зазначила одна з ініціаторів проекту голова ХОФ “Громадська альтернатива” Марія Ясеновська.

Це вже другий проект зі створення музейних екскурсій, які можна слухати з телефону безкоштовно. Минулого року у вересні активісти “Інклюзіону” презентували перший подібний аудіогід у Харківському художньому музеї. Тоді Дмитро Крупка, незрячий харківський активіст сказав, що “нарешті побачив картини”.

За майже рік існування аудіогід українською мовою прослухали майже 500 відвідувачів, більшість з яких вперше побували в музеї. Англомовну версію аудіогіда прослухали трохи більше 150 відвідувачів. Існуюча аудіоекскурсія триває 45 хвилин, розповідає про 9 експонатів. Її можна послухати у популярному мобільному додатку IZI Travel. Для зручності відвідувачів музею за підтримки Харківського ІТ Кластеру та компанії Max Net в музеї запрацював вільний WIFI.

Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.
Підтримка проектів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.

 

comments powered by HyperComments