Проби повітря на Харківщині залишають бажати кращого

Четвер, 8 серпня 2019, 18:02
Вже були представлені результати моніторингу стану атмосферного повітря за перше півріччя поточного року.
Проби повітря на Харківщині залишають бажати кращого

На території Харківської області та Харкова експерти відібрали та дослідили 16 118 проб атмосферного повітря. Як повідомляє Харківський лабораторний центр, з них 493 проби (3,1 %) мали перевищення гранично допустимих концентрацій (далі — ГДК). Найбільшу питому вагу проб атмосферного повітря з перевищенням ГДК зареєстровали у Куп’янську, Лозовій, Ізюмі, Первомайському, Чугуєві та Харкові.

У місті Харкові експерти дослідили 5770 проб атмосферного повітря. Перевищення ГДК були виявлені у 214 пробах (3,7 %). У пробах атмосферного повітря рівні вмісту забруднюючих речовин становили: пилу неорганічного було до 1,8 ГДК, ангідриду сірчистого — до 2,0 ГДК, азоту діоксиду — до 1,5 ГДК, вуглецю оксиду — до 1,7 ГДК, формальдегіду — до 1,4 ГДК, фенолу – до 1,1 ГДК.

На межі санітарно-захисних зон підприємств дослідили 11 562 проби, з них 28 проб (0,2%) — з перевищенням ГДК забруднюючих речовин (ангідриду сірчистого, вуглецю оксиду, формальдегіду, фенолу). В місцях відпочинку експерти дослідили 508 проб, перевищення ГДК за вмістом пилу встановлено у 4 пробах (0,8%).  

Найбільша питома вага проб з перевищенням ГДК та кратність перевищення ГДК помічена в місцях проживання населення в зоні впливу автотранспортних магістралей: з 4 048 проб перевищення ГДК (пилу неорганічного, ангідриду сірчистого, азоту діоксиду, вуглецю оксиду, формальдегіду) виявили у 461 пробі (11,4 %).

Нагадаємо, що минулого місяця Харківський лабораторний центр визначив, що в Харкові не всі джерела питної води відповідають стандартам. Експерти дослідили, чи можна пити воду з харківських джерел.

 

comments powered by HyperComments