Харків’яни відзначать роковини Іловайської трагедії

Юлія Гуш  |  Вівторок, 20 серпня 2019, 18:16
25 серпня у Молодіжному парку Харкова пройде День пам'яті, присвячений п’ятим роковинам Іловайської трагедії.
Харків’яни відзначать роковини Іловайської трагедії

За словами організаторів, це буде глобальний захід. На ньому будуть присутні як бійці, які воювали у складі 92-ї бригади, так і родичі загиблих. Крім того, того дня буде презентований її пересувний музей. Співорганізаторка заходу, волонтерка Ірина Белецька розповіла, що на те, щоб зібрати бійців 92-ї бригади, знадобилося близько півроку.  

«Для хлопців це дуже важливий момент, – наголосила вона, – я думаю, що кращого придумати неможна. Цей захід створений для того, щоб діти тих хлопців, які були в Іловайську, знали, що їх батьки – герої. Бо в Іловайську були тільки добровольці. Незважаючи на те, що бригада формувалась, що ніхто ще не був обстріляним, що більша частина, як я розумію, була з самооборони Харкова... На нашому заході повинен бути, ми дуже сподіваємося, Жак. Цей чоловік, Віктор Камінський, він вивів з оточення більше 60 чоловік наших бригад».

 «Це пам’ять – наголосив водій та командир відділення Андрій Микитенко, – пам’ять про ті події, про той час. Вирішили розшукати всіх. Три роки – це термін великий, люди поміняли номери. Хтось змінив адресу проживання, хтось помер, на жаль. Хтось загинув, на жаль».

За його словами, відшукати всіх бійців було не так вже просто. Чимало знайдених завдяки соцмережам номерів виявились недійсними, а через військкомати отримати контакти не вдалося.  

Того дня 140 бійців, які у складі 92-ї бригади пройшли Іловайськ, отримають хрести «Іловайськ 2014». Крім того, медаллю «За гідний вчинок» буде нагороджений Віктор Камінський, який під час Іловайського котлу врятував більше 60 воїнів. В нагородженні візьме участь колишній комбріг 92-ї бригади генерал-майор Віктор Ніколюк «Вітер». Саме він разом з волонтерами, які допомагали бійцям 92-ї бригади з самого початку війни, ініціював це нагородження.  

 «Я скажу, що відзнака, якою будуть нагороджувати бійців, це мабуть найцінніша з відзнак, яку взагалі можна отримати, – розповів Едуард Золотухін з позивним "Воробєй", кулеметник БТР, – тому що іловайські події викарбувалися в пам’яті, мабуть, на все життя. Це було перше наше зіткнення... Це данина пам’яті загиблим, це данина пам’яті волонтерам. У нас був навіть випадок, коли місцеві допомагали нашим хлопцям виходити. Були навіть загиблі і там».  

Цей захід також є можливістю побачити побратимів. За словами бійця, він за ними вже давно скучив.  

«Той кістяк (30 чоловік, які входили в Іловайськ) своїм прикладом задавав тон роботі бригади в зоні проведення антитерористичної операції, – зазначив Олександр Мерхо, боєць 2-го взводу 1-ї роти, – і  ми були прикладом для всіх інших. Ми  вперше потрапили в бойове зіткнення, ми перші  отримали той досвід, на жаль, той пендель. Першими були ті люди в бригаді, які загинули саме в боях. Це був перший шок для всієї бригади. Він, як холодний душ, привів всіх до тями. Тоді зрозумів, що це війна. В повному обсязі, без жалю. Країна в стані війни. І далі більше не було ілюзій. Вся бригада зрозуміла, що це війна і до неї потрібно готуватися».  

За його словами, потім бійці врахували невдачі та втрати під Іловайськом. Тоді загинули люди, згоріло дуже багато техніки. Мерхо розповів, що бійці, які пройшли через Іловайську трагедію, до сих пір ненавидять соняхи. Коли їдуть повз таке поле – озираються. Бо добре пам’ятають, як серед таких яскравих квітів їх обстрілювали з мінометів. Також він зазначив, що тоді був отриманий доказ, що проти українців воює професійна армія. А зовсім не прості шахтарі та трактористи, як це любить виголошувати російська пропаганда.

Захід розпочнеться 25 серпня о 14.00 в Молодіжному парку (з боку вулиці Пушкінської). Всіх охочих закликають приходити трохи раніше.  
 

 

comments powered by HyperComments