Безпека для всіх: В місті відбудеться перший ХарківПрайд

Середа, 21 серпня 2019, 11:23
Перший правозахисний Марш ХарківПрайд відбудеться 15 вересня
Безпека для всіх: В місті відбудеться перший ХарківПрайд

Перший ХарківПрайд (KharkivPride), низка освітніх та правозахисних подій, відбудеться з 9 по 15 вересня під гаслом “Харків для всіх. Безпека для всіх”. На завершення, 15 вересня, харків’ян та харків’янок запрошують на Марш ХарківПрайд – мирну ходу на захист рівних прав та можливостей для людей, незалежно від їхньої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Маршрут Маршу проходитиме від площі Свободи до площі Конституції. До забезпечення безпеки під час мирного зібрання долучиться Національна поліція.
Організаторки нагадують: з часів незалежності в Україні вже проведено чотирнадцять Маршів за права людини для ЛГБТ+, зокрема, у Києві, Одесі, Херсоні, Запоріжжі та Кривому Розі. Найбільший, КиївПрайд 2019, зібрав понад 8 тисяч людей і пройшов без нападів, попри провокації опонентів із радикальних спільнот.

Свою підтримку ХарківПрайду вже висловила низка відомих харків’ян та харків’янок, зокрема художник Bob Basset, почесна консулка Німеччини в Харкові, юристка Тетяна Гавриш, професорка НЮУ ім. Ярослава Мудрого Олена Харитонова, юрист Нікіта Соловйов, громадські активістки Олена Рофе-Бекетова (БФ “Харків з тобою”) та Євгенія Левінштейн (“АКЦентр”), PR-директорка Бієнале молодого мистецтва Іванна Скиба-Якубова, дизайнер та музикант Юрек Якубов, засновниця соціального проекту “Сніг на голову” Тетяна Камєнєва, продюсерка UA: Суспільне Ганна Силаєва та інші. Серію відеороликів за їхньої участі можна буде побачити після Дня незалежності.

Темою першого ХарківПрайду, “Харків для всіх. Безпека для всіх”, організаторки й організатори підкреслюють: питання безпеки актуальне у Харкові не лише для ЛГБТ+ людей. Напади на активістів та активісток, журналістів та журналісток, рішення, які приймаються міськрадою попри волю громади, безвідповідальна узурпація владою міського простору – все це шкодить розвитку міста і знижує його привабливість для інвестицій та подорожей, – вважають у команді ХарківПрайду. Для того, щоб продовжити будувати інклюзивне та безпечне місто, дружнє до різних людей, спільнота проведе кілька дискусійних і освітніх івентів на важливі теми, а 15 вересня закликає всіх небайдужих пройти правозахисним маршем вулицями Харкова.

“Харків заслуговує на власний Прайд, – вважає співорганізаторка ХарківПрайду Анна Шаригіна. – З часів Майдану наше місто не зупиняє боротьбу за свободу і незалежність України, за просування нашої держави до найкращих надбань Європейської та світової спільноти, якими, зокрема, є права людини. Нам уже є чим пишатися, але й роботи попереду теж немало. Ми прагнемо рівних прав для усіх і щоб наша країна була безпечною для людей, незалежно від їхньої сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності та будь-яких інших захищених ознак”
Ідея проведення Прайду в Харкові виникла всередині спільноти. Завдяки, зокрема, тому, що вже майже рік у місті працює ком’юніті-центр для ЛГБТ+ людей “ПрайдХаб”.  Віра Чернигіна говорить, що за час роботи хабу до нього приєдналися більше ста волонтерок та волонтерів, а заходи ПрайдХабу протягом року його роботи відвідало понад 1000 людей – у тому числі, не з числа ЛГБТ+-спільноти.

Додаткову інформацію про заходи ХарківПрайду можна дізнатися на сторінках KharkivPride у Facebook та Instagram.

comments powered by HyperComments