365 жіночих історій: До дня міста стартувала виставка про видатних харків‘янок

Юлія Гуш  |  Середа, 21 серпня 2019, 13:20
В Центрі гендерної культури проходить виставка «365 жіночих історій Харкова».
365 жіночих історій: До дня міста стартувала виставка про видатних харків‘янок

Під час відкриття виставки в просторі Центру пролунали вражаючі жіночі історії, через які можна відчути життя Харкова минулих років. Що стосується самої експозиції, то там представлені біографії харків‘янок, які зіграли визначну ролі в житті свого міста.

«Сьогодні ми підбиваємо перші підсумки нашого проекту та відкриваємо виставку, яка містить 50 історій харків‘янок різних часів, різного походження, – розповіла координаторка проекту «365 жіночих історій Харкова» Тетяна Дрожина, – харків‘янок як відомих, так і маловідомих. І основна мета була така, щоб зробити жіночу історію видимою. Тому що ми вважаємо, що в історії міста така жіноча історія представлена недостатньо. Навіть зовсім мало. Це основна мета – і проекту, і виставки.

Зокрема, відвідувачі можуть знайти імена як відомих харків‘янок, так і тих, про яких вони дізналися взагалі вперше. Крім того, представлені також різні історії, завдяки яким можна дізнатися про настрої та особливості життя тієї чи іншої епохи  

«Там є як відомі, так і невідомі жінки, – розповіла Дрожина, – серед відомих, наприклад, Олександра Єфименко, яка була науковицею-історикинею, викладала в Харківському університеті. Вона приїхала в Харків ще в 1879 році. І це, звичайно, така видатна постать. Далі Оболенська, яка була засновницею швидкої допомоги в Харкові. Вона організувала благодійний збір коштів. І на ці гроші була побудована перша станція швидкої допомоги 1912 році. Ну, звичайно, Христина Алчевська. Неможна не пам‘ятати її. Я думаю, що це ім‘я точно має бути знайомим. Тим більше, що у нас  вулиця Алчевських. До речі, її дочка, Христя Алчевська, так само була і письменницею і просвітителькою. І взагалі, такою видатною цікавою, особою».

Виставку можна подивитися в Центрі гендерної культури за адресою: просп. Московський, 124 – А.

 

comments powered by HyperComments