Харківський будинок «Слово» внесли до Держреєстру нерухомих пам’яток України

Четвер, 22 серпня 2019, 13:11
Така інформація була опублікована на Урядовому порталі.
Харківський будинок «Слово» внесли до Держреєстру нерухомих пам’яток України

До Державного реєстру нерухомих пам’яток України внесли дванадцять об’єктів культурної спадщини за категорією національного значення. Відповідна постанова схвалена на засіданні уряду 21 серпня. Серед них опинився житловий будинок «Слово» у Харкові (вул. Культури, 9).

За словами Міністра культури України Євгена Нищука, у 2017 році  після тривалого блокування Міністерство змогло відновити наповнення Держреєстру нерухомих пам’яток. За цей час туди внесли сотні пам'яток як національного, так і місцевого значення. Так вдалося врятувати унікальні об’єкти від руйнації або непрофесійної та нищівної реконструкції. Він також підкреслив, що такі пам’ятки дають громадянам великі сенси та допомагають усвідомити своє славне історичне коріння. За словами Нищука, зараз дуже важливо зберегти цю культурну спадщину для нащадків.

Зокрема, про будинок «Слово» була знята документальна стрічка. Її режисер Тарас Томенко розповів про трагедію, яку зазнала Україна за совєтських часів. Це було знищення культурної еліти, яка розбудовувала національну ідею, створювала українську культуру й мистецтво та прагнула розвивати їх у загальноєвропейському контексті. Це все почалося саме в Харкові, коли в будинку «Слово» зібралися всі найвідоміші тогочасні письменники і поети, діячі культури та мистецтва. Їх згодом було репресовано. Багато хто з них був заарештований ще до початку Великого терору. Більшість з них була знищена в 1937-38 роках.

comments powered by HyperComments