12 медичних мінігрантів будуть втілені на Харківщині до кінця осені 2019 року

Неділя, 25 серпня 2019, 15:43
Чергове засідання Ради партнерів-бенефіціарів проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» відбулося у Будинку рад. Присутні проаналізували втілення заходів першого року виконання одного з наймасштабніших медичних проєктів Харківщини.
12 медичних мінігрантів будуть втілені на Харківщині до кінця осені 2019 року

На думку голови Харківської облради Сергія Чернова, це також «один із найефективніших проєктів, які реалізуються на теренах Харківщини, що дає конкретні й відчутні для громад результати», повідомляє прес-служба облради.

Неможливим було б виконання цього проєкту без партнерів, зазначає він: «Вдячний депутатам обласної ради, Асоціації органів місцевого самоврядування, європейським колегам, громадським організаціям Агенція змін «Перспектива» та Українсько-німецька медична асоціація за підтримку».

Значним досягненням, вважає голова облради, є створення професійної команди проєкту, яка гідно впроваджує кращі європейські практики:

«Нещодавній захід, який відбувся у Пісочині – «Ярмарок здоров’я», засвідчив значну зацікавленість і потребу у подібних ініціативах. Необхідно інформувати жителів краю, будувати цей місточок між людьми і лікарями, бо якщо між ними виникне довіра, це, безумовно, буде зовсім інший рівень спілкування й взаємин між пацієнтами й медичними працівниками. А значить, поліпшиться профілактика й процес лікування».

Крім того, Сергій Чернов висловив переконання, що «цей проєкт зміцнить позиції Харківщини щодо залучення додаткових інвестицій в різних сферах, в тому числі, і задля продовження розвитку медичних сервісів.

Серед заходів першого року дії проєкту в регіоні, проведених ГС «Українсько-німецькою медичною асоціацією»:

• десять просвітницьких кампаній у районах (Валківський, Нововодолазький, Ізюмський, Золочівський, Харківський, Дергачівський, Вовчанський, Чугуївсьський, Коломацький та Балаклійський);

• Ярмарка вакансій у Харківському Національному медичному університеті, учасниками стали 20 ЦПМСД Харківської області та понад 500 студентів та інтернів;

• Ярмарок здоров’я у Пісочині за участю понад тисячі мешканців громади.

Окрім того, ГО «Агенція змін «Перспектива» провела майже 400 годин тренінгів, консультацій, вебінарів, а також власні соціальні дослідження – анкетовано близько двох тисяч жителів міст Балаклія, Дергачі, Вовчанськ, Ізюм, Куп’янськ,Чугуїв; смт.Золочів, Мала Данилівка, Нова Водолага та Пісочин. Створено один ФОП та розроблено стратегічних планів для восьми Центрів первинної медичної (медико-санітарної) допомоги.

В рамках проєкту, громади отримали 12 мінігрантів на 3 млн грн. Усі конкурсанти вже приступили до реалізації мінігрантів і мають завершити їх до кінця осені.

Як наголосив Сергій Чернов, «за темпом і якістю втілення мінігрантів здійснюватиметься постійний контроль. Це питання ефективності і дієвості команди, у певному сенсі, іміджу регіону. Тож, усі конкурсанти мають свідомо й відповідально поставитися до взятих на себе зобов’язань».

Метою проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» – є сприяння розбудови ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області. Проєкт реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини» та фінансується Європейським Союзом.

Впровадження усіх запланованих заходів планується до 28.02.2021 року. Бюджет проекту складає 501 378 євро (на 1-й рік – 203 809 євро).

 

comments powered by HyperComments