Харків‘янам розповіли, чому художник не має залишатися голодним

Юлія Гуш  |  Четвер, 29 серпня 2019, 12:22
Зокрема, добробуту творчої людини можуть посприяти її знання щодо захисту прав інтелектуальної власності.
Харків‘янам розповіли, чому художник не має залишатися голодним

Проект Creative Law Studios реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Він має на меті усунути правовий нігілізм у сфері захисту прав інтелектуальної власності у митців та культурних операторів – менеджерів, кураторів, дилерів та арт-інституцій тощо. Зокрема, автори проекту виступають проти стереотипу про митця, який буцімто має бути голодним. Вони переконані, що потрібно підвищувати рівень поваги до результатів чужої творчості, а також усунути правове свавілля, плагіат та піратство у професійній спільноті.

«В Україні розвивається креативна індустрія, – розповіла лідерка та головна експертка проекту Ольга Сімсон, – звісно, ми можемо побачити активне зростання, що дуже радує. Відповідно, збільшується кількість питань та проблем в сфері інтелектуальної власності. І творчі люди стають більш відповідально ставитися до продуктів своєї творчої праці. Але ми побачили, що потрібно робити соціальний проект в цій сфері та надати можливість креативникам та менеджерам пройти безкоштовне навчання».

Зокрема, у жовтні поточного року буде реалізуватися оpen call на тему «Право інтелектуальної власності для креативних індустрій». Участь в цьому курсі візьмуть 40 осіб зі всієї України.

«Дуже важливо що в Харкові з’явився такий курс, – розповіла Катерина Левченко, Менеджерка програми «Навчання. Обміни.Резиденції. Дебюти» (Н.О.Р.Д.) Українського культурного фонду, – і кожен, хто займається культурними та креативними індустріями тепер буде знати, як захищати власні права, як запатентовувати свої твори, створювати, власне, авторські твори – музичні, літературні, ті, що пов’язані з діджитлом, візуальним мистецтвом, з літературою тощо».

За словами Сімсон, в межах цього курсу кращі фахівці України розкажуть, як створювати та реєструвати культурний продукт, як заробляти на ньому гроші і не тільки. Своїми знаннями поділяться в першу чергу юристи, а також фінансисти та економісти.

«Насправді, у нас є дуже розгалужене законодавство, яке надає всі інструменти та механізми, – зазначила вона, – у нас є проблема з правозастосуванням, є дійсно проблема з судовою системою. Ще проблема – це недовіра до українських судів. Особливо з боку творців та культурних операторів. Люди вони вразливі. Але останнє, що вони зроблять – це підуть до суду. Всі конфлікти вони вирішуються або на рівні довірчих відносин, або через якісь зв’язки. І тільки якщо буде щось «з ряду вон» – вони будуть звертатися до юристів».

За словами Сімсон, на сьогоднішній день існує така собі прогалина між юристами та креативниками. Останні часто вважають, що юристи приносять їм проблеми та обмеження. Також проблем може добавити зростання тарифів за реєстрацію об’єктів інтелектуальної власності. Як зазначив експерт проекту Костянтин Зеро, з 19 липня поточного року збір за набуття прав на об‘єкт інтелектуальної власності подорожчав від 2 до 6 разів залежно від його виду. Якщо говорити про торгівельні марки, то тут мінімальна вартість виросла з однієї до чотирьох тисяч гривень.

Пройти реєстрацію можна на сайті Creative Law Studios.

comments powered by HyperComments