Активних харків‘ян навчатимуть бути лідерами

Юлія Гуш  |  Понеділок, 2 вересня 2019, 18:51
Цього вересня в Харкові стартує проект «Школа громадського лідера», який реалізується ХОГО «Асоціація приватних роботодавців».
Активних харків‘ян навчатимуть бути лідерами

Він має на меті виявити нових лідерів, підготувати громадських активістів та потенційних кандидатів в органи місцевого самоврядування до ефективної роботи в даній області. В рамках проекту вони вдосконалять наявні навички та отримують нові знання, які допоможуть в їх подальшій діяльності. Як зазначив керівник проекту та президент «Асоціації приватних роботодавців» Олександр Чумак, він ще має підтримати громадських лідерів у їх можливостях та бажаннях впливати на реалізацію реформ на місцевому рівні.

Сам проект стартував ще в липні і вже скоро буде повідомлений остаточний список учасників. В першу чергу він був розрахований на Харківщину, тому більшість учасників – це жителі Харкова та області. Хоча серед них будуть люди Києва, Хмельницького, Тернополя та інших міст України.

Саме навчання буде розбите на три блоки. Це, власне, політичний блок, де учасники отримають теоретичні знання. Блок командоутворення, де навчатимуть вести публічні дебати та доносити свої ідеї до громад. Блок підтримки та розробки проектів, в межах якого учасники, прийшовши вже з певними напрацюваннями, опановуватимуть менеджмент проектів та їх адвокацію.

Як зазначила кандидатка політичних наук кафедри політології ХНУ імені Каразіна Юлія Біденко, проект розрахований на людей, які можуть відповідально мислити та втілювати в життя проекти на місцевому рівні. За її словами, на сьогоднішній день саме в ОТГ є найбільш сприятливі умови для того, щоб залучати людей до прийняття рішень.

«Але дуже важливо, щоб ці рішення базувалися на певному знанні, – підкреслила Біденко, –я також зіткнулася з браком системної освіти у дорослих людей. Людей, які зараз мусять приходити до влади. Молодь також позбавлена таких глобальних політичних знань про те, як має працювати демократія, що для цього важливо, які її принципи. Тому ми починаємо з достатньо, на перший погляд, простих речей: що таке партії, як вони функціонують, що таке статус місцевого самоврядування і чим він відрізняється від Верховної ради, що таке виконавчі органи, що таке політика, як її формувати…».

За її словами, на сьогоднішній день в ОТГ є можливість щось змінити та побудувати взаємовигідні стосунки між владою та громадою. Як зазначили організатори проекту, навесні наступного року має відбутися форум для громадських лідерів. Там будуть представлені нові персоналії та розроблені ними проекти.

comments powered by HyperComments