Перший ХарківПрайд не обійшовся без бійок та провокацій

Юлія Гуш  |  Понеділок, 16 вересня 2019, 11:45
Вчора в Харкові відбувся перший марш рівності на підтримку ЛГБТ-спільноти.
Перший ХарківПрайд не обійшовся без бійок та провокацій

Аналогічні марші рівності вже пройшли в Києві, Одесі, Херсоні, Запоріжжі та Кривому Розі. Зокрема, київський марш зібрав більше 8 тисяч учасників. Розпочався захід на площі Свободи, проходив він у вигляді правозахисної ходи. За словами організаторів, у ньому взяли участь близько 3 тисяч осіб.

«Треба почати з того, що це дійсно визначна подія – перший «Прайд» в Харкові, – підкреслила співорганізаторка заходу Анна Шаригіна. – Він трохи нагадує перший «Прайд» в Києві в 2015 році. Але організація безпеки, зокрема, з боку поліції, набагато краща, ніж це було до цього заходу. Подивимось ще, що буде далі. Важливо пам'ятати, що безпека в місті – це безпека не тільки для ЛГБТ, а й для всіх людей. І Харків має бути інклюзивним і доброзичливим містом. І тільки після цього будуть в інвестиції. І до Харкова будуть ставитися, як до безпечного місця. Поряд з війною дуже важливо зберігати мир і готуватися до миру на мирній території».

Під час заходу лунали гасла «Права людини понад усе», «Бунтуй, кохай, права не віддавай», «Всі рівні, всі різні» тощо. Хоча головні меседж акції був присвячений питанню безпеки та боротьбі зі злочинами ми на ґрунті ненависті.  

Передбачалося, що учасники «Прайду» пройдуться колоною до майдану Конституції. Проте від цієї ідеї довелося відмовитися – виключно з міркувань безпеки. На захід прийшли противники «Прайду», деякі з них були налаштовані доволі агресивно. Зокрема, серед них були представники таких організацій, як «Файкор», «Орден», «Традиція та порядок».

Загалом, було задіяно більше 2,5 тисячі правоохоронців для того, щоб забезпечити проведення даного заходу. Були задіяні квадрокоптери та понад 20 груп документування. Проте це не зупинило провокації: час від часу в бік учасників «Прайду» летіли яйця, хтось навіть кинув перцевий балончик та пляшечку зеленки.

Ситуація загострилася після того, як учасники маршу посідали в автобуси та покинули площу Свободи. Між правоохоронцями та найбільш агресивними противниками маршу виникла штовханина, хтось з них пустив в хід перцевий балончик. Постраждали двоє поліцейських. Повідомлялося про побиття трьох людей на вулицях Харкова.

comments powered by HyperComments