У Харкові з`явиться перший пам`ятник АТОвцям

Вівторок, 24 вересня 2019, 21:18
Пам'ятник воїнам АТО з'явиться в жовтні в сквері навпроти Національної академії Національної гвардії України.
У Харкові з`явиться перший пам`ятник АТОвцям

Пам'ятник воїнам, які загинули під час проведення антитерористичної операції (операції об'єднаних сил), в сквері по вулиці Молочній планують відкрити 14 жовтня, в День захисника України. Про це KHARKIV Today повідомив секретар ради громадської організації «Союз ветеранів АТО» Юрій Корсунов.

«Ми розраховуємо, що роботи закінчать до 10 жовтня. К 14 жовтня хочемо провести урочисте відкриття пам'ятника », - сказав він.

За словами Корсунова, переможцем в конкурсі на ескіз пам'ятника стала творча студія «Світ». У 2018 році затвердили остаточний варіант пам'ятника, який буде складатися з декількох об'єктів - куба і стел, що символізують людські, моральні і матеріальні втрати.

«Проводився конкурс. Було кілька етапів. Остаточний варіант затвердили в 2018 році. На фінальну стадію запрошували учасників АТО. 60 ветеранів були в комісії і обговорювали робочий проект. Переможцем стала творча студія «Світ», - розповів Корсунов.

Символічний знак на місці пам'ятника заклали ще в 2016 році. За цей час проводили два тендери, гроші виділили в серпні цього року.

«Процедура затягнулася. Після затвердження остаточного проекту в 2018 році виділили кошти. Але необхідно було провести тендерну процедуру, визначити переможця, хто буде будувати пам'ятник. До кінця року залишався тиждень, чого б не вистачило для встановлення пам'ятника. Тому тендер скасували, кошти повернули в бюджет. Були бюрократичні перешкоди. Потім провели новий тендер. Кошти надійшли тільки в серпні 2019 року. З міського бюджету близько 10 мільйонів гривень », - пояснив секретар ради« Союзу ветеранів АТО ».

Нагадаємо, 18 вересня на засіданні виконкому Харківської міськради прийняли рішення про встановлення пам'ятника захисникам України.

Пам'ятник захисникам України встановлять у сквері по вулиці Молочній, напроти Національної академії Національної гвардії України.

Відзначимо, пам'ятник захисникам України планували звести в 2017 році. У 2016 році пройшов конкурс на кращий проект, де переміг харківський скульптор Олександр Рідний. Однак харківських активістів і ветеранів АТО розчарував проект.

Учасник АТО, снайпер 92-ї бригади, резервіст і депутат міськради Іван Ракич підкреслив, що конкурс провели дуже швидко і закрито. Переміг проект, на його думку, «не відображав подвигу і не викликав емоцій».
 

comments powered by HyperComments