Більшість мешканців Харківської області довіряють своїм лікарям і дотримуються призначень - соцопитування

Четвер, 26 вересня 2019, 17:18
Від 60 до 75 % мешканців Харківської області задоволені рівнем медичного обслуговування на первинній ланці медицини за різними критеріями (комунікація, інформація, організація надання послуг). Не задоволені – лише 12 %.
Більшість мешканців Харківської області довіряють своїм лікарям і дотримуються призначень - соцопитування

Такі дані отримали соціологи «Української експертної ліги» за результатами опитування, проведеного у червні-липні 2019 року в рамках проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» в кількох населених пунктах Харківської області, повіомляє прес-служба облради.

Опитування показало, що на задоволеність пацієнтів взаємодією з лікарем найбільше впливає довірча атмосфера, що створює лікар під час спілкування, увага до проблем пацієнта та інтерес до його особистої ситуації.

77,4% опитаних вважають, що лікар приділяв їм достатньо часу на прийомі. 69,3%  відмітили, що лікар сприяв довірчості бесіди, а 69,5% зазаначили, що сімейний лікар виявляв зацікавленість їньою особистою ситуацією.

Від 72,2% респондентів заявили, що задоволені інформацією, яку надає лікар під час візиту: пояснює цілі обстежень та сенс призначених ліків чи аналізів, роз’яснює про хвороби та симптоми тощо. Проте 12,1% вважають, що не отримують необхідної інформації.

Щодо рівня задоволеності взаємодією  пацієнтів з медичними закладами, то  73,1%  респондентів відмітили доброзичливість і ввічливість персоналу.  63,9%  - підтвердили наявність можливості запису на прийом по телефону або через інтернет.  63,1% опитаних високо оцінили швидке отримання допомоги при невідкладних проблемах зі здоров'ям.

Найбільший негатив серед людей — 17,4% — провокує необхідність чекати у черзі на прийом до лікаря.

Десь половина мешканців Харківщини  (51%) задовільно оцінює своє здоров’я, 41,4% -позитивно і лише 7,6% —як погане.

Крім того, виявилося, що 52,1%  людей не мають стійкої звички звертатися до лікаря без скарг на здоров’я для проведення профілактичного обстеження. Проте майже половина респондентів (47,9%) звертається до лікаря з метою профілактики раз на рік. 23,2% опитаних не звертаються по профілактику взагалі.

Пацієнти з поганою самооцінкою здоров’я (3,3 %) скоріше не відвідують лікаря хоч раз на рік з метою профілактики. Серед тих, хто регулярно здійснює профілактику, більшість оцінюють здоров’я як задовільне — 46 %, добре —34,5 %, відмінно —8,3 % респондентів.

Майже 3/4 респондентів (74,2%) дотримуються призначеної схеми лікування і лише 5,3% —ні. 20,5% — «50 на 50», тобто виконують призначення не повністю.

78,1% мешканців області віддають перевагу порадам власного терапевта чи сімейного лікаря, і лише третина опитаних керується власним досвідом. 14,3%  - дослухаються до порад знайомих та родичів, а 12,9% лікуються за рекомендаціями з інтернету.

«Ми були готові до того, що результати будуть набагато позитивніші, ніж наша об’єктивна оцінка медичних послуг. Коли подібне опитування вперше запускали у Великій Британії, то там теж отримали дуже позитивні відгуки. Але з часом, коли населення проходить їх регулярно і бачить, що результати опитувань дійсно мають вплив на поточну ситуацію, - то люди починають ставитися до цього більш критично, - зазначив Михайло Довгопол, експерт проєкту  «Ефективна первинна медицина в громаді». - Сподіваємося, з часом такі опитування стануть абсолютно регулярними як для закладів, так і для громад. Адже без зворотного зв’язку жоден заклад розвиватися не може».

Соціологи опитали  2150 людей. До вибірки потрапили мешканці  Пісочинської ОТГ, міста Дергачі, смт. Мала Данилівка, міста Вовчанськ, Золочів, смт. Нова Водолага, міста Балаклія, Ізюм та Куп’янськ - від 18 років і старші. Оцінка здійснювалась не за результатами окремого візиту, а в цілому за останні 12 місяців.  Дослідження проводилося за допомогою адаптованого та розширеного інструменту EuroPEP.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Опитування проходило у формі exit-poll (на виході з амбулаторії / ЦПМСД) та через онлайн-опитування. Статистична похибка дослідження не перевищує 2,2%.

Ознайомитися з повними результатами дослідження та переглянути презентацію можна на офіційному сайті проекту «Ефективна первинна медицина в громаді».

Довідково. Соціологічне дослідження проводилося громадською організацією «Агенція змін «Перспектива» спільно з ГО «Українська експертна ліга» в рамках проекту «Ефективна первинна медицина в громаді», що фінансується Європейським Союзом.

Виконавці проекту – Харківська обласна рада (координатор), Громадська організація «Агенція змін «Перспектива», Громадська спілка «Українсько-Німецька Медична Асоціація» та Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області.

Проект створено задля розбудови ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області шляхом підвищення обізнаності громадськості про медичну реформу, навчання та консультування лікарів, керівників медзакладів та представників місцевого самоврядування, надання міні грантів для покращення медичних послуг та вивчення кращих місцевих та міжнародних практик.

comments powered by HyperComments