Спробуй першим: харків'яни запускають безкоштовний додаток для тих, хто сортує та переробляє відходи

Понеділок, 7 жовтня 2019, 10:31
2 жовтня у Харкові стартував бета-тест (перевірка майже готової версії продукту перед виходом в App Store та Play Market) безкоштовного мобільного додатку Clewo — цифрового помічника в сортуванні, пошуку та утилізації відходів. Головне завдання програми — допомогти тим, хто сортує побутові відходи, та тим, хто їх переробляє, знайти один одного.
Спробуй першим: харків'яни запускають безкоштовний додаток для тих, хто сортує та переробляє відходи

Так економляться гроші й час користувачів, а планета стає чистішою, впевнені розробники. Про це говорить і слоган Clewo: «Clear the world — clear yourself» («Очисти світ — очисти себе»). Найближчими тижнями взяти участь у тестуванні Clewo запрошують власників смартфонів на iOS (Apple), у листопаді стартує тест для Android. Зареєструватися можна за посиланням .

Розробкою займалися харківські IT-фахівці Єгор Куц, Олександр Герасимов, Ігор Чепурной, Дмитро Глазунов та Олег Бородай. Займатися цим доводилося вечорами після основної роботи. Принцип створеного додатку простий, пояснюють його розробники: один користувач сортує побутові відходи, фотографує та викладає в додаток якийсь об'єкт, наприклад, пластик. Інший користувач займається переробкою відходів або просто перевезенням — він бачить у додатку цікавий для нього об'єкт, зв'язується з першим користувачем і забирає пластик.

«Навіщо сортувати відходи, знають усі — менше звалищ, менші комунальні платежі за вивезення сміття для ОСББ, чистіше планета для нас і наших нащадків, — пояснює член команди Clewo Єгор Куц. — Але не всі знають про головну проблему переробників в Україні — їм не вистачає сировини: вони не знають, хто саме і де його сортує. Допомогти людям знайти один одного, а потім побудувати зручний маршрут до людини, яка сортує відходи — ось що робить Clewo».

Відсутність прямого зв'язку між тими, хто хоче сортувати відходи (пластик, скло, метал, папір, тетрапак, реюз), але не знає, куди їх здати, і тими, хто переробляє відходи — важлива проблема для великих українських міст, вважають розробники програми. Це зупиняє навіть тих, хто вважає себе екологічно свідомим. «Ви збираєте ці пластикові пляшки, наприклад, на балконі, але просто не знаєте, куди їх подіти, — пояснює Єгор Куц. — І в якийсь момент пластик відправляється в загальний сміттєвий бак, а людина розчаровується в екологічних ідеях. У XXI столітті так не повинно відбуватися. У нас є додаток для кожної проблеми — пошук квартир і попутників, виклик таксі, вивчення мов. І тепер — для сортування».

Під час тестування розробники перевірять, як працюють основні функції програми — реєстрація користувачів, додавання та бронювання об'єктів, зв'язок між користувачами. Важливою частиною програми є карта — там можна буде позначити пункти прийому вторинної сировини, інших користувачів, що бажають об'єднатися і знайти перевізника. А самі перевізники зможуть створити оптимальний маршрут. Використовувати Clewo можна ще й для пошуку нових власників для непотрібних речей — це називається «реюз». Наприклад, у Харкові є окрема спільнота реюза, яка об'єднує понад 4 000 учасників. І це теж — частина еко-повістки.

Повноцінний реліз Clewo на обох мобільних платформах відбудеться в кінці року. Розробники сподіваються, що додаток стане проривом у вирішенні екологічних проблем в Україні і не тільки.

«Ми впевнені, що Clewo буде розвиватися, що користувачі допоможуть нам знайти йому все нові й нові області застосування, — каже Єгор Куц. — І якщо все вийде, ніщо не завадить Clewo вийти за межі України. Проблеми екології не мають кордонів, їхнє рішення — теж».

Зареєструватися для участі в тестуванні на iOS можна за посиланням, відповівши всього на 2 питання.

Сайт Cewo

Сторінка Clewo в Facebook.

Сторінка Clewo в Instagram 

 

comments powered by HyperComments