Для малих та дорослих харків’ян поставлять інклюзивну виставу «На хвилі»

Юлія Гуш  |  Четвер, 17 жовтня 2019, 18:08
До Харкова завітає соціально-мистецький проект «Простір можливостей», який поєднує в собі інклюзію та театр.
Для малих та дорослих харків’ян поставлять інклюзивну виставу «На хвилі»

26 жовтня в театрі імені Пушкіна відбудеться вистава Полтавського академічного обласного театру ляльок «На хвилі». Вона створювалася з урахування потреб дітей з інвалідністю. Дана вистава має на меті побудувати простір рівних можливостей для всіх дітей та їх батьків. Це одна з трьох складових проекту «Простір можливостей».

За словами співкоординаторки проекту Олени Либо, у ньому є ще два важливі компоненти. По-перше, проект передбачає створення на базі Полтавського академічного обласного театру ляльок зали, яка буде пристосована до потреб дітей з інвалідністю. В ній мають проходити не тільки вистави, а й міні-конференції, тренінги, майстер-класи. І по-друге, проект має стати майданчикам для проведення дискусій на тему інклюзії.  

«Ми стоїмо на порозі того, що ті апробації, які відбувалися протягом року (а є вже декілька вистав, створених спеціально для дітей з інвалідністю), вони довели  – а це говорять нам і психологи, і реабілітологи – що театр може бути частиною реабілітації дітей, – підкреслила Либо, – і це дуже чудово».  

На думку учасників проекту, подібні ініціативи покликані змінити громадську свідомість. Бо саме поняття «інклюзія» зараз на слуху, проте мало хто розуміє, як вона може поєднуватися з мистецтвом, в тому числі і театральним. Хоча потроху в Україні починають ставити вистави, спрямовані на різного глядача.  

 «Це різновид терапії, – розповіла режисерка вистави «На хвилі» Юліта Ран, – ми можемо про це не думати, ми можемо взагалі на цьому не акцентуватися, але це одна із функцій мистецтва. Я думаю, що наш проект, наша вистава повністю відповідає цим мистецьким задачам. І вистава називається «На хвилі». Всі питають, про що вона. Тут можна різні сенси вкладати. Там є кілька сенсів, але дія відбувається в морському просторі. Це пособі релакс. Там дуже красиві образи та картини. У виставі немає слів. Вона розрахована на дітей з 3 років. Але як на мене, там є такі моменти, що і дорослий глядач відчуває себе в такому дуже безпечному, дуже красивому і дуже реабілітаційному просторі».

Вистава «На хвилі» була пристосована під потреби глядачів з різними видами інвалідності чи особливостями розвитку. Подивитися виставу можна буде 26 жовтня о б 11.00 та 13.00 в у Малому залі театру імені Пушкіна.  

 

comments powered by HyperComments