Низка медзакладів Харківщини ігнорує конкурентні торги – експерти

Понеділок, 21 жовтня 2019, 18:35
Сьогодні були оприлюднені результати моніторингу державних закупівель, які здійснювали заклади з лікування небезпечних інфекційних захворювань.
Низка медзакладів Харківщини ігнорує конкурентні торги – експерти

Моніторинг проводився Благодійною організацією «100% життя» в двадцяти областях України. Під увагу потрапив процес закупівлі медичного обладнання, фармацевтичних препаратів, фінансування будівельних робіт, а також забезпечення цих закладів паливом та електроенергією. Аналітик Костянтин Дмитрієв розповів, що якщо сума товару чи послуги більша ніж 500 тисяч гривень, то, згідно із чинним законодавством, замовник має провести торги. Це дасть можливість всім охочим поділитися з власними пропозиціями.

Експерти провели моніторинг 17 закладів Харківщини, які займаються боротьбою з туберкульозом, ВІЛ-СНІД, а також інфекційні лікарні. Вони встановили, що з 93 мільйонів гривень, які вони витратили,  51 мільйон пішов на паливо, електроенергію і теплову енергію. По суті, більше половини бюджету цих лікарень пішло на енергоресурси. Що стосується медичного обладнання та фармацевтичної продукції, то на неї було витрачено всього  9,9 мільйонів гривень.

«Ми побачили, що по Україні, в цілому, більша частина замовників перевагу надає відкритим торгам, – розповів він, – конкурентна процедура проведена на 1 мільярд 400 мільйонів гривень. Це більше половини від суми всіх закупок».  

На жаль, це не стосується Харківщини: «По порушенням ми виявили, що Харківське фармацевтичне підприємство «Здоров’я народу» нерідко приходить по Україні з місцевими комунальними підприємствами «Формація» для того, щоб, по суті, бути статистом на торгах, зробити свою пропозицію та програти ці торги, – зазначив Дмитрієв – при  цьому, саме це «Здоров’я народу» пропонує препарати власного виробництва. І місцеві КП формації пропонують товари «Здоров’я народу». І по суті, вони обидва знали, що приходять на ці торги і таким чином створюють антиконкурентні узгоджені дії. Що суттєво впливає на результати цих торгів. Бо вони зарання можуть обрати стратегію того, як вони будуть себе поводити, які ціни будуть пропонувати. По суті, вони ніколи не торгуються на цих торгах. Роблять пропозицію з різницею в тисячу гривень і на цьому зупиняються». 

В Харкові з 900 проведених протягом поточного року процедур 711 пройшли в неконкурентних умовах. За даними учасників моніторингу, підписання договорів проходило без жодних конкурсів. Також 35 процедур було проведено через перемови. Як зазначив Дмитрієв, на Харківщині спостерігається така значна частка неконкурентних процедур, що це сильно виділяє її з поміж інших регіонів. Бо в решті областей таки надають перевагу конкурентним торгам та закупівлям.

 

comments powered by HyperComments