Харківським студентам розкажуть жорстку правду про війну та окупацію

Юлія Гуш  |  Вівторок, 22 жовтня 2019, 16:35
Вони можуть дізнатися про події на Донбасі безпосередньо від його учасника.
Харківським студентам розкажуть жорстку правду про війну та окупацію

До Харкова сьогодні завітав освітній проект “Бранці Кремля”. В його межах герой України, учасник українсько-російської війни Володимир Жемчугов проведе зустрічі-лекції зі студентами харківських вишів. Такі заходи пройшли в більш ніж 40 навчальних закладах України. Харків став одинадцятим містом, куди він завітав з даним проектом.

“Основана мета проекту – розповідати молоді правду, – зазначив Володимир Жемчугов,  – цей проект, “Бранці Кремля”, він про громадян України, які мешкали в Криму, які боролися та які продовжують боротьбу за свободу та незалежність України. Другою частиною проекту виступаю я. І я розповідаю молоді про Донбас. Те, що бачив я, як це зі мною трапилось, якими були події 14-го, 15-го та 16-го років. Йде час. Вже шостий рік йде війна. І щось забувається. Треба розповідати молоді... Саме молодь потребує інформації, саме вона має знати правду про своє майбутнє, робити правильні рішення та робити правильний вибір. Тому от такий тандем – Крим + Донбас . Ми стараємося по максимуму охопити всю цю проблему. Але те, що я місцевий мешканець Донбасу – це дуже важливо для молоді. Вона про це задає питання”.  

За словами ветерана, він є етнічним росіянином. Його батьки ще в 60-х роках оселилися на Донбасі. Проте коли туди прийшли російські окупанти – Жемчугов взяв до рук зброю та почав боротися з ними. Він підкреслив, що знає ситуацію в регіоні зсередини і може зруйнувати буть-які міфи російської пропаганди про те, що це громадянська війна.  

Також в межах цих зустрічей студентів ознайомлять з однойменним документальним фільмом, присвяченим кремлівським бранцям.  

“Цей фільм як нагадування нам всім про тих наших громадян, українців, патріотів, які знаходяться за ґратами в Росії, – розповіла координаторка проекту Олена Жемчугова, – але не тільки про них. Про їх боротьбу, яка була на території Криму, про те, які заходи вчиняє Російська федерація, щоб залякувати наших громадян. Щоб молодь схилила голови та мовчала. Такий факт: два роки провів за ґратами в Росії Павло Гриб, який поїхав в Білорусь та був там заарештований службами ФСБ Росії. Він був звинувачений в організації терористичних актів. Це все ми розповідаємо молоді”.  

Під час зустрічей Жемчугов розповідає жорстку та неприємну правду про те, що відбувалося та відбувається на окупованих територіях. В тому числі і про катування ФСБ. Всі історії взяті з особистого життя реальних людей, а подані факти буде легко перевірити всім охочим. Цікаво також те, що всі зустрічі будуть проходити в форматі діалогу. Студенти матимуть можливість поспілкуватися з Жемчуговим та задати йому найбільш хвилюючі питання. Звичайно, в більшості випадків вони будуть стосуватися теми війни та становища Донбасу.  

“Багато на цих зустрічах звучить таких питань: “Коли закінчиться війна, як ви вважаєте?”, “Володимире, а як можна закінчити війну?”, – згадувала Олена, – але в Маріуполі мене схвилювало інше. Вони задавали таке питання: “Ось наші родичі живуть там, на окупованій території. І ми туди їздимо. Скажіть, будь ласка, що казати тим людям, щоб вони розуміли, що вони українці, що вони повинні інтегруватися в Україну, а не в Росію”. Ви знаєте, я до цих пір це пам’ятаю, мене це все ще хвилює. Що 20-23-річні хлопці та дівчата вже хочуть допомагати нашій Україні”.  

Щоправда, деякі питання можуть задаватися з провокаційною метою. Жемчугов пов’язує їх з особою проросійського політика та блогера Анатолія Шарія, якого той називає Шариковим.

“Він (Шарій) приплачує студентам для того, щоб вони задавали провокаційні питання, – розповів він, – в інтернеті він підняв інформаційну хвилю проти мене. І він проплачує деяких студентів. Були провокації і в університеті Шевченка в Києві. Хлопець встав і почав задавати провокативні питання саме про Шарія. Не про Донбас, не про Крим. Чому я вважаю Шарикова російським пропагандистом. Ну, я підтримував цю розмову. Але потім, коли перестав відповідати на ці питання і пояснив, що це не стосується теми. Попросив підійти після зустрічі. Актуальність відпала і ці провокації припинились”.  

На даний момент Жемчугов жалкує, що поки що не вдалося завітати в Луганську область. Є інформація, що там багато російських диверсійних груп. Проте він їх не боїться і готовий приїхати на Луганщину як тільки на це буде даний відповідний дозвіл. Жемчугов зазначає, що зараз Росія веде підлу та брудну інформаційну війну. Він переконаний, що якщо вдасться відстояти молодь – тоді можна відстояти і Україну.
 

 

comments powered by HyperComments