В Харкові більшість об‘єктів міської інфраструктури залишаються малодоступними

Юлія Гуш  |  Вівторок, 29 жовтня 2019, 17:39
Навесні за ініціативи Харківської реформаторської коаліції представники ГО «Креавита» та «Сучасна жінка», а також студенти Української академії лідерства провели дослідження архітектурної доступність міста.
В Харкові більшість об‘єктів міської інфраструктури залишаються малодоступними

Протягом 2018-2019 років вони промоніторили об‘єкти міської інфраструктури на їх доступність. Всього під увагу експертів потрапило 67 об‘єктів Харкова, серед яких було чимало закладів культури. Під час дослідження вони прийшли до висновку, що 40 об‘єктів є малодоступними.

«Ця проблема є системною, – розповіла Дар'я Нагаївська, голова Секретаріату Харківської реформаторської коаліції, – ми не можемо говорити, що відповідальність покладається лише на директорів театрів або музеїв. Бо коли ми говоримо про доступність, то це також доступність прохожої частини, прилеглих територій, санітарної кімнати тощо. Дійсно, ця проблема є комплексною».

Зокрема, учасники проекту представили мапу доступності Харкова. Завдяки їй маломобільні верстви населення можуть побачити, наскільки той чи інший об‘єкт є доступним. Всі вони промарковані відповідним кольором: червоним – недоступні, зеленим – доступні, а жовтим – частково доступні.

Як зазначив заступник начальника відділу трудових ресурсів Управління праці Департаменту соціального захисту населення ХОДА Станіслав Пироженко, в області питанню доступності приділяється відповідна увага.

«Основною проблемою в області та Харкові є те, що більшість будівель – це будівлі, які були побудовані відповідно до норм колишнього союзу, які не виконували вимоги щодо безперешкодного доступу осіб з інвалідністю, – розповів він, – тому дуже важко за цей проміжок часу забезпечити всі об‘єкти. Однак я хочу сказати, що за останні роки у нас кількість доступних об‘єктів на порядок збільшилась. На цей час повністю доступними є 13% всіх об‘єктів соціальної та міжнародно-транспортної інфраструктури. Частково доступними є 47%. А недоступними – 40 %».

comments powered by HyperComments