Поділись знаннями зі світом: науковців та любителів науки закликають долучитись до поліпшення Вікіпедії

П'ятниця, 8 листопада 2019, 13:52
В українській Вікіпедії проходить конкурс статей та наукових зображень «WikiScience Contest 2019», який приурочений до Всесвітнього дня науки, що цього року відзначається 10 листопада. Українських науковців запрошують познайомити широкий загал з досягненнями української та світової науки через найпопулярнішу та найбільшу інтернет-енциклопедію людства.
Поділись знаннями зі світом: науковців та любителів науки закликають долучитись до поліпшення Вікіпедії

В українській Вікіпедії десятки тисяч статей у категорії «Наука»: біографії, статті про наукові явища та поняття. Велика кількість статей не завжди означає їхню інформативність. Наприклад, 99% статей про білки є заготовками, що можуть бути суттєво доповнені. Крім того, досі залишаються великі прогалини в усіх наукових темах. Часто українська Вікіпедія не пропонує користувачам статті про доволі прості поняття фізики чи біології.

«Сьогодні багато статей в українській Вікіпедії існує на тему біології: близько 20 тисяч про види та вищі таксони тварин (переважно хребетних) та 10 тисяч про рослини. Український розділ — єдиний, що містить статті про майже всі білок-кодуючі гени людини, близько 19 тисяч статей. Серед статей з астрономії близько 15 тисяч про астероїди, кілька десятків тисяч про інші астрономічні об’єкти. Проте багато наукових тем або не розкрито зовсім, або ж статті часто є малоінформативними та незавершеними. До Дня науки ми закликаємо українських науковців і любителів науки долучитися до творення Вікіпедії та доповнити її інформацією зі сфер археології, біології та фізики», — розповів член Організаційного комітету WikiScience Contest 2019, вікіпедист, біолог Олексій Болдирєв. 

Щоб ширше представити наукову тематику у вікіпроєктах та наповнити Вікіпедію якісними статтями про науку, протягом листопада триває конкурс «WikiScience Contest 2019», під час якого можна започатковувати нові і вдосконалювати наявні статті на наукові теми у Вікіпедії та вигравати цінні призи у цього конкурсі. Для цього потрібно до 30 листопада слід створити нову чи поліпшити вже наявну статтю, присвячену одній із трьох галузей знань:

- археології;

- біології (у тому числі щодо теми біорізноманіття);

- фізики (у тому числі, на тему астрономії та астрофізики).

Учасники конкурсу можуть також завантажувати зображення, що ілюструють об’єкти та ефекти досліджень, вчених під час роботи чи їх дослідницьке обладнання у 7 номінаціях: «Мікроскопія», «Нефотографічні зображення», «Люди в науці», «Загальна категорія», «Живі організми», «Астрономія», «Колажі». У кожній номінації буде обрано три переможця. Усі вони отримають дипломи, cувеніри з символікою Вікіпедії та подарункові сертифікати інтернет-магазину на вибір. Детальні умови конкурсу можна знайти на сторінці: https://w.wiki/BU8.

Організатори конкурсу з «Вікімедіа Україна» закликають фахівців-науковців долучитися до популяризації науки через наповнення найбільшої онлайн-енциклопедії.

Відзначте День науки, додавши трохи інформації у Вікіпедію, давайте популяризувати наукові досягнення разом!

Для довідки: Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні, і займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, а також залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.

WikiScience Contest 2019: Конкурс статей та фото про науку пройде з 1 по 30 листопада 2019 року. Конкурс організовано з метою популяризації науки та поліпшення ілюстрації статей Вікіпедії на наукову тематику. Конкурс є логічним наслідком завантаження на Вікісховище декількох тисяч наукових зображень під час Європейського конкурсу наукових фотографій 2015, конкурсу наукових фотографій 2016 та міжнародного конкурсу Wiki Science Competititon 2017.

Деталі на сторінці: https://ua.wikimedia.org/wiki/WikiScience_Contest_2019.

Нагадаємо, в українській Вікіпедії розпочався конкурс статей та фотографій «ВікіХарківщина 2019» для співробітників та користувачів публічних бібліотек Харкова та Харківської області. Конкурс має на меті зберегти та популяризувати знання про Харківщину через україномовний розділ Вікіпедії, оскільки у фондах бібліотек міст, районів та громад області є багато цінних матеріалів та видань, написаних місцевими краєзнавцями. Конкурс «ВікіХарківщина 2019» триватиме три тижні з 4 до 24 листопада включно.

comments powered by HyperComments