В українській Вікіпедії триває конкурс «ВікіХарківщина 2019»

Середа, 20 листопада 2019, 09:09
В українській Вікіпедії триває конкурс статей та фотографій «ВікіХарківщина 2019» для співробітників та читачів публічних бібліотек Харкова та Харківської області. Він триватиме до 24 листопада включно.
В українській Вікіпедії триває конкурс «ВікіХарківщина 2019»

Збереження та популяризація знань про Харківщину через українськомовний розділ Вікіпедії – такою є мета конкурсу статей та фотографій «ВікіХарківщина 2019» для публічних бібліотек Харківської області, який наразі триває в українській Вікіпедії.

«На основі цінних матеріалів та видань, написаних місцевими краєзнавцями, які зберігаються у фондах бібліотек, можна значно поліпшити якість статей про міста і села Харківщини в українській Вікіпедії», – зазначив ініціатор та член організаційного комітету конкурсу Сергій Петров.

Участь у конкурсі можуть взяти бібліотекарі та користувачі бібліотек Харківської області. Учасники конкурсу змагаються в особистому заліку, а також беруть участь у заліку колективів бібліотек. Читачі мають до кінця конкурсу, тобто лише до 24 листопада, повідомити котрусь з бібліотек області про свою участь у конкурсі будь-яким способом, щоби їх внесок можна було зарахувати до командного заліку цієї бібліотеки. 

«Для бібліотек, які не тільки активно писатимуть статті у Вікіпедію, але й залучатимуть своїх читачів, популяризуватимуть конкурс через соціальні мережі, передбачена номінація для найактивніших бібліотек», – повідомила директорка Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки Наталя Шостко.

Учасники під час конкурсу можуть започаткувати нову чи поліпшити вже наявну статтю з краєзнавчої тематики про Харківщину або завантажити фотографії найважливіших адміністративних, культурно-освітніх об’єктів, пам’яток історико-культурної спадщини і природи, краєвидів міст і сіл області.

Конкурсні статті мають відповідати критеріям значимості, бути написаними на основі опублікованих матеріалів у паперових чи електронних виданнях і посилатись на них. Статті не повинні містити частин тексту, що дослівно скопійовані з книг, статей чи інтернету, а також інформації, непідтвердженої в уже опублікованих матеріалах і виданнях. Фотографії учасників конкурсу мають бути зроблені ними особисто.

Сергій Петров також додав, що протягом цього року група досвідчених вікіпедистів з Харкова провела більш ніж 10 тренінгів з редагування Вікіпедії для співробітників бібліотек Харківщини, переважно у бібліотеках міст та містечок області.

Конкурс «ВікіХарківщина 2019» стартував 4 листопада і завершиться 24 листопада. До складу журі конкурсу увійшли науковці та досвідчені вікіпедисти з Харкова. Переможці отримають призи із символікою Вікіпедії, а також відзнаки від Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

Організаторами конкурсу є Громадська організація «Вікімедіа Україна», Харківська обласна універсальна наукова бібліотека та Харківське обласне відділення Української бібліотечної асоціації за підтримки Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

Детально з умовами конкурсу можна ознайомитись на його сайті – wikikharkiv.wikipedia.org.ua.

Для довідки. Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні, і займається популяризацією вікіпроектів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, а також залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.

 

comments powered by HyperComments