Екологічна катастрофа в Одесі: з затонулого танкеру у море виливається нафта (ФОТО, ВІДЕО)

П'ятниця, 22 листопада 2019, 16:45
На одеському пляжі Дельфін, куди штормом викинуло некерований танкер "Delfi", назріває справжня екологічна катастрофа. З пошкодженого судна випливають нафтопродукти, їх вміст перевищує норму в 53 рази.
Екологічна катастрофа в Одесі: з затонулого танкеру у море виливається нафта (ФОТО, ВІДЕО)

Вранці 22 листопада після тривалого дрейфу на зовнішньому рейді портів Одеси та Південного прямо в географічному центрі Одеси, біля пляжу Дельфін до берега викинуло невеликий танкер "Delfi" під молдавським прапором.

Некероване судно спочатку прибило кормою до берега, потім розвернуло лагом щодо берегової лінії правим бортом до берега, лівим бортом в бік відкритого моря. Штормові хвилі, вдаряючи по всій площі лівого борту, розгойдали корпус і привели до того, що танкер втратив плавучість в результаті пошкоджень правого борта від ударів об кам'янисте дно, ліг на правий борт і фактично затонув. Трьох членів екіпажу, що знаходилися на борту судна, евакуювали примусово.

Незважаючи на те, що під час засідання оперативного штабу в обласній адміністрації доповідалося, в тому числі від імені голови Одеської ОДА Максима Куцого, що на борту танкера немає небезпечних вантажів, в результаті корабельної аварії вже наступила справжнісінька екологічна катастрофа.

З пошкоджених бортових відсіків в море випливають нафтопродукти. А з палуби вітром і хвилями зносить бочки, які потім прибиває до берега - і ці моменти видно у відеоролику. Навколо танкера на більш ніж сто метрів відчувається запах нафтопродуктів.

Співробітники державної екологічної інспекції вже провели перевірку морської води і виявили, що вміст нафтопродуктів вже перевищено в 53 рази вище норми.

"Проби передані до відділу інструментально-лабораторного контролю інспекції. В результаті встановлено перевищення за вмістом у воді нафтопродуктів в 53 рази на місці аварії. ... Зараз Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Кримсько-Чорноморського округу разом з представниками АМПУ проводиться повторне обстеження місця аварійної події і повторний відбір проб у зв'язку з появою плям маслянистого складу "- повідомляє новий глава Держекоінспекції Єгор Фірсов.

І це ще не межа, тому що всередині танкера і, особливо всередині його, нехай навіть порожніх, танків для перевезення нафти і рідкого палива, залишилося ще чимало залишків вантажу, просто бруду та інших небезпечних для навколишнього середовища нафтопродуктів.

comments powered by HyperComments