Облрада звернулась до Зеленського з вимогою провести референдум по ринку землі

Четвер, 5 грудня 2019, 17:14
Харківська обласна рада звернулася до Президента України та Верховної Ради з пропозиціями про введення ринку землі.
Облрада звернулась до Зеленського з вимогою провести референдум по ринку землі

В зверненні запропоновано ряд правок до законопроекту № 2178-10, які на думку харківських депутатів є життєво необхідним, бо їх відсутність суперечить інтересам України та її громадянам.

Звертаючись до колег на сесії депутат Андрій Шевчук наголосив, що земля для українського селянина, для людини, яка живе на цій землі це не товар і не засіб виробництва, а значно більше. Також він привів приклад Румунії, Литви та Польщі, де у свій час були прийняті аналогічні закони.

«В Румунії – 7 років, Литва, Польща – по 10 років де не дозволявся доступ іноземним громадянам до цього ринку землі. Тому що ми розуміємо з вами, що малий фермер на цих електронних торгах ніколи не виграє, щоб купити цю землю. Ви згадайте наші села, де нема інтернету, ви згадайте нашу комп’ютерну грамотність. Де візьме він ті гроші, щоб конкурувати з великими монополіями. Тому дуже велика небезпека криється в цьому пункті», - сказав він.

Харківські депутати вимагають у період підготовки законопроєкту до другого читання врахувати у законопроєкті наступні правки:

1. Проведення загальнонаціонального референдуму, виключно після якого буде дозволено допуск іноземців на ринок землі.

2.Запровадити ринок землі у два етапи. На першому етапі право на отримання у власність земельних ділянок надається виключно фізичним особам - громадянам України, з обмеженням до 500 гектарів землі на одну фізичну особу, державі та ОТГ- без обмежень.

3. У разі перепродажу земельних ділянок раніше ніж через 5 років, особа має сплатити до бюджету України подвійну ставку ПДФО.

4. Надання на другому етапі права набувати у власність та володіння земельними ділянками с/г призначення юридичним особам, власникам (учасникам, акціонерам) які є виключно громадянами України. Встановлення обмеження щодо обсягу максимального земельного банку у власності однієї особи, з урахуванням пов'язаних осіб, не більше 5 тисяч гектарів.

5. Введення обмежень на загальну площу с/г землі в користуванні та володінні - не більше 20 тисяч гектарів. Як виключення для вже існуючих компаній - в розмірі не більше площі землі, яка вже обробляється (як власність – не більше 20 тисяч гектарів).

6. Надати право юридичним та фізичним особам, що займаються молочним скотарством, купувати (набувати у власність та володіння) землю с/г призначення вище встановленого ліміту із розрахунку 2 га на 1 корову. При скороченні поголів’я та невідновленні його протягом 5 календарних років така особа зобов'язана продати відповідну кількість землі.

 

comments powered by HyperComments