Кучер не пересидить Світличну на посаді голови ОДА – законопроект

Понеділок, 16 грудня 2019, 15:06
Замість Харківської ОДА з’явиться Офис префекта з новими функціями і повноваженнями.
Кучер не пересидить Світличну на посаді голови ОДА – законопроект

Проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади), який ініціював Президент України Володимир Зеленський, зареєстровано у Верховній Раді України 13 грудня.

Законопроект передбачає розширення повноважень влади на місцевому рівні і заміну державних адміністрацій на префектури, які будуть стежити за законністю рішень місцевих рад.

«Децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання прав і свобод людини.

Саме томуДля адміністративного нагляду за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснення нагляду за додержанням ними Конституції і законів України пропонується запровадити інститут префектів. Проектом передбачається, що префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету Міністрів України Президент України.

Префект зупиняє дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

Крім того, законопроектом передбачено, що у разі ухвалення головою громади, радою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, Президент України за поданням префекта зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.

У разі визнання Конституційним Судом України акта голови громади, ради громади, окружної, обласної ради таким, що не відповідає Конституції України, Верховна Рада України за поданням Президента України достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, окружної, обласної ради та призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, у жовтні перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що адмінреформу планують запровадити у лютому 2020 року.

 

comments powered by HyperComments