Чим загрожує будівництво крейдового кар’єру на Харківщині - активісти

Четвер, 23 січня 2020, 12:48
Будівництво Петроіванівського крейдового кар’єру (околиці Дворічанського національного парку, Дворічанський р-н, Харківська область) може розпочатися вже цього року.
Чим загрожує будівництво крейдового кар’єру на Харківщині - активісти

Як повідомляє екологічна група "Печеніги", 31 січня 2020 року у приміщенні Петроіванівської сільської ради відбудуться громадські слухання з цього питання. До цього часу можна подати (або висловити очно на слуханнях) свої зауваження та пропозиції стосовно будівництва кар’єру.

Якщо Петроіванівський кар’єр буде побудований, то

1). буде повністю знищена одна з 173 найважливіших для збереження різноманіття рослин територій України (Important Plant Areas);

2). буде зруйнована ділянка крейдових схилів з найвищими показниками багатства унікальними ендемічними видами крейдових рослин в межах долини річки Верхньої Дворічної (кожна долина річки з крейдовими виходами неповторна, ця ж ділянка – унікальна для Верхньої Дворічної), що запланована як територія для розширення національного природного парку "Дворічанський"

3). будуть знищені рідкісні, добре збережені оселища видів рослин і тварин, що знаходяться під охороною чинної в Україні Бернської конвенції та занесені до Зеленої книги України;

4). за даними обстеження ділянки фахівцями Дворічанського національного парку будуть знищені десятки тисяч особин 13 червонокнижних видів рослин, а також іще 15 видів рослин, що занесені до Червоного списку рослин Харківської області;

5). замість ділянки із крейдяними схилами утвориться величезний котлован глибиною до 65 м, у якому буде створена штучна водойма; жителі Петро-Іванівки щонайменше 30 років будуть жити поруч із постійно діючим кар’єром, із безперестанним шумом від вибухів та роботи дробильного комплексу; найймовірніше води річки Верхньої Дворічної будуть забруднюватися, що впливатиме на стан навколишнього середовища нижче за течією та на стан річки Оскіл нижче гирла Верхньої Дворічної.

Можливість розташування кар’єру в іншому місці не розглядалися ані тими, хто планує будівництво (ТОВ «Петроіванівський крейдовий кар’єр»), ані авторами звіту з оцінки на довкілля (ТОВ «Укргеоінвест консалтинг»).


 

comments powered by HyperComments