У Харкові відбудеться Вікімарафон до дня пародження української Вікіпедії

Четвер, 30 січня 2020, 09:23
1 та 2 лютого 2020 року у Харкові відбудеться Вікімарафон з нагоди 16-річчя української Вікіпедії, перша стаття в якій була створена 30 січня 2004 року.
У Харкові відбудеться Вікімарафон до дня пародження української Вікіпедії

Ідея марафону полягає у написанні рекордної кількості нових статей до популярної онлайн-енциклопедії. Під час Вікімарафону учасники зможуть дізнатися більше про Вікіпедію і отримати поради з її редагування від досвідчених редакторів Вікіпедії, які допоможуть всім учасникам цього заходу у написанні статей в цій онлайн-енциклопедії.

Зустрічі редакторів Вікіпедії в рамках Вікімарафону у Харкові відбуватимуться 1 та 2 лютого з 11 до 16 години у Харківській державній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка (пров. Короленка, 18). Більш детальну інформацію Ви можете отримати на сторінці події у Facebook.

«Взяти участь у Вікімарафоні дуже просто: слід прийти на вікізустріч в рамках Вікімарафону у Харкові (за бажанням із ноутбуком), попередньо чи вже на місці обрати тему статті та написати саму статтю до української Вікіпедії під час Вікімарафону чи до інших мовних розділів про Україну. Наш заклик: приходьте святкувати день народження української Вікіпедії з нами!», – зазначив координатор Вікімарафону у Харкові Сергій Петров.

Вхід на заходи Вікімарафону вільний, а усі його учасники отримають пам’ятні сувеніри. Вікімарафон у Харкові відбувається в рамках Вікімарафону до 16-річчя української Вікіпедії та проходить за підтримки Громадської організації «Вікімедіа Україна». Цього року заходи в рамках Вікімарафону, відбудуться у понад 30 містах, містечках та селах України.

Одним з тих, хто висловлював ідею проведення Вікімарафону був Ігор Костенко, Герой України, активний вікіпедист, який загинув під час розстрілу активістів Євромайдану на вул. Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. Вперше Вікіфлешмоб, присвячений пам’яті Ігоря Костенка, був проведений наприкінці квітня 2014 року і за один день було створено близько тисячі нових статей. З 2015 року Вікімарафон приурочений до дня народження україномовного розділу Вікіпедії.

Зазначимо, що саме сьогодні українська Вікіпедія відзначає 16 років з дня створення першої статті. На цей час в ній нараховується понад 985 тисяч статей і близько 5 тис. дописувачів зробили за цей час понад 100 редагувань в ній. Найпопулярнішою за 2019 рік стала стаття «Перехід церковних громад до ПЦУ».

Для довідки.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні, і займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.

Вікімарафон у Харкові проходить в рамках Всеукраїнського Вікімарафону, який триватиме з 26 по 1 лютого 2020 року і присвячений 16-річчю української Вікіпедії. Також подібні заходи відбудуться у понад 30 містах, містечках та селах України, зокрема, у Києві, Вінниці, Житомирі, Кропивницькому, Львові, Миколаєві, Одесі, Сєвєродонецьку, Херсоні, Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях тощо.

comments powered by HyperComments