Відеооператор з Харкова вп’яте номінований на «журналістський Оскар»

Вівторок, 4 лютого 2020, 16:15
Український відеожурналіст, письменник, кореспондент The Associated Press Мстислав Чернов був номінований на престижну британську премію Royal Television Society у категорії “Оператор року”.
Відеооператор з Харкова вп’яте номінований на «журналістський Оскар»

Інформація про це з’явилася на офіційному сайті премії. Це вже п’ята номінація на цю премію для Мстислава Чернова, двічі він виграв премію: у 2015 (Молодий талант року) та 2016 (Оператор року) роках. За останні п’ять років жоден українець, крім самого Чернова, на цю премію не був номінований.

Голова премії Royal Television Society Саймон Бакс вважає номінантів цього року найсильнішими, ніж будь-коли: “З такою високою планкою, як цього року, змагання за потрапляння у номінанти було дуже сильним, і номінацію у кожній з категорій я би вважав за перемогу”.

За словами Мстислава Чернова, він був номінований за низку робіт, зокрема, висвітлення виборів та інших політичних подій в Україні, танення льодовиків у Гренландії, протести у Парижі та Гонконзі. Загалом, він працював у понад 40 країнах світу, в першу чергу — у гарячих точках: розпочав міжнародну кар’єру фотографа та відеооператора  репортажами з протестів на площі Таксим у Стамбулі. З 2014 року працює на The Associated Press — фіксує події Революції Гідності (під час яких був поранений), висвітлює анексію Криму, війну на Донбасі (одним із перших документує наслідки катастрофи малайзійського літака Boeing 777 рейсу MH17), події в Сирії, Іраку, міграційну кризу у Європі, протести в Каталонії.

“Ця номінація для мене дуже важлива як ознака того, що я рухаюся у правильному напрямку, — зізнається українець. — Я вже декілька років працюю у документалістиці, вивчаю її, переосмислюю, і радий тому, що у Royal Television Society мою роботу визнають важливою”.

Премія RTS заснована однойменною Royal Television Society — найстарішею телевізійної спільнотою у світі, створеною у Великобританії у 1927 році. Статус “Королівської” отримала у 1966 році. Покровителем організації у 1997 році став Принц Уельский.

Нагадаємо, у січні у києвському видавництві “Саміт-книга” вийшов дебютний роман Мстислава Чернова “Часи сновидінь” - книга про сни та війну на Донбас. «Я бачив революції та війни, знімав теракти й протести по всьому світові, — говорить автор. — Але Донбас — це інше. Це занадто близько. Від цього не закриєшся камерою. В якомусь сенсі, Донбас — це символ. Бо всі війни зсередини виглядають однаково: це страх, страждання, втрати та смерть. Війна — це колективний кошмар, від якого майже неможливо прокинутися, — вважає письменник. — Ми всі, в якомусь сенсі, живемо у Часи сновидінь». Книга стала центральним об’єктом на виставці “Виробництво снів, або що пропонує сучасна медіамашина” у арт-центрі Closer (Київ, вул. Нижньоюрківська, 31), яка створена, в першу чергу, з відеоробіт Мстислава Чернова. Виставка підбиває підсумки його останніх шести років роботи як відеожурналіста The Associated Press. Експозицію можна подивитись до 14 лютого, з вівторка по суботу з 12:00 до 20:00. Вхід — вільний.

 

comments powered by HyperComments