Екс-ректор Хвисюк планує передати клінічну базу ХМАПО до ХНУ ім. Каразіна - ЗМІ

Середа, 12 лютого 2020, 17:09
У Харкові розгорівся черговий скандал навколо академії медичної післядипломної освіти.
Екс-ректор Хвисюк планує передати клінічну базу ХМАПО до ХНУ ім. Каразіна - ЗМІ

У розпал «помаранчевої революції» депутати міськради погодили передачу особняка ХМАПО в центрі міста Харківському інституту бізнесу і менеджменту. Ще через три роки (2007) міськрада анулював Харківської Медичної Кадем післядипломної освіти акт на право користування земельною ділянкою по цій адресі, - повідомляє «Одеський Кур'єр».

"Ситуація в ХМАПО схожа на театр абсурду в Одеському медині, проте ще трагікомічна. Хвисюк - потомствений ректор: його батько стояв біля керма ХМАПО з 1977 по 2004 роки. Після цього він продовжив кар'єру в ХМАПО професором на одній з кафедр, а крісло ректора перейшло ... його синові Олександру. В цілому сім'я перебуває біля керма академії вже 43 року - рульовому ОНМедУ Валерію Запорожану таке і не снилося! " - зазначає видання, нагадуючи про те, що в Харківській академії проходять вибори ректора.

Останні знаходяться в центрі уваги місцевих ЗМІ. Наприклад, вже притчею во язицех стала спільна прес-конференція колишнього ректора ХМАПО Олександра Хвисюка з колишнім професором академії Елгуджа Діасемідзе.

Як повідомляли ЗМІ, Олександр Хвисюк звільнив Елгуджа Діасемідзе в кінці минулого року - відразу на наступний день після того, як той заявив про наміри балотуватися. Після чого вже самого Хвисюка в січні від виконання обов'язків ректора звільнив МОЗ. Конфлікт професора з ректором має давню історію - тому постійно доводилося виступати щитом між імпульсивним професором, на якого Хвисюку регулярно йшов потік скарг від деканів та завідувачів кафедрами. За це Діасемідзе публічно критикував ректора за корупційні схеми і зловживання в академії.

В якості аргументів професор наводив результати останньої перевірки фінансово-господарської діяльності ХМАПО Госаудітслужбой, виявила тільки за період 2017 - 2019 рр. фінасові порушення на суму в 5.1 мільйона гривень. Аудитор передав матеріали перевірки до слідчого Управління ГУНП в Харківській області. Однак, «віз і нині там», в зв'язку з чим професор Діасемідзе в кінці січня став бити на сполох з приводу «шаленого корупціонера Хвисюка».

В академічних колах МОЗ критику почули, прийнявши, проте рішення зняти з виборів і Хвисюка, і Діасемідзе - кандидатура скандального грузина, з точки зору МОЗ, далеко не виглядала оптимальної.

Анітрохи не вагаючись, професор запропонував ректору, якого ще вчора поливав брудом, вийти на прес-конференцію, заявивши, що вони «довели порушення до відома судових інстанцій, які безсумнівно дадуть їм правову оцінку». Обидва «збитих льотчика», висловлюючись словами харківського мера Геннадія Кернеса, розуміють, що МОЗ «помножити на нуль» їх юридичні зусилля. Але, головне - красиво піти. Забувши старі образи, мабуть, екс-ректор і професор згадали про закон джунглів: «ми з тобою однієї крові», - зазначає "Одеський Кур'єр".

За інформацією видання, знявши Хвисюка з виборів через формальну причину (ректор академії не може бути обраний більш ніж два строки підряд), в Міністерстві охорони здоров'я мають намір «дати правову оцінку» не тільки останнім епізодами діяльності ректорської династії. Але і, наприклад, продаж в 2004 році сім'ї екс-губернатора Євгена Кушнарьова будівлі ХМАПО на вул. Артема, 8.

У розпал «помаранчевої революції» покійний Євген Кушнарьов провів через сесію Харківської міськради рішення про передачу особняка ХМАПО в центрі міста Харківському інституту бізнесу і менеджменту. А ще через три роки депутати анулювали Академії держакт на право користування земельною ділянкою за цією адресою.

Вища освіта, як і післядипломна - не місце для дилетантів. Тому інститут, ректором якого став колишній парторг університету, комуніст Михайло Бондаренко, незабаром переїхав з вулиці Артема на вулицю Шевченка (відому більш демократичними цінами на оренду нерухомості). Після чого зять Євгена Кушнарьова перепрофілював навчально-адміністративний комплекс в торгово-офісний центр «Артем», підкреслює видання.

Участь інституту бізнесу і менеджменту, сайт якого з 2019 роки не підтримується, що не завидна. Та й до цього магістрів тут не готували - на відміну від найстарішого в Україні ХНУ ім. Каразіна, де ХІБМ орендував навчальні аудиторії.

За інформацією видання Insider News, з керівництвом останнього Хвисюк-старший веде переговори про передачу факультету фундаментальної медицини клінічної бази ХМАПО.

"Вдалий приклад сучасного і совкового підходу до менеджменту: Каразінка запустила медичний факультет в 1993 році на базі військової кафедри (він існував в університеті з моменту заснування в 1805 році аж до 1920 року, давши світові великих вчених-медиків і прекрасних лікарів: терапевта Д. Ф. лямблій, хірургів П. М. Шумлянського, В. Ф. Грубе і М. П. Трінклера, акушера І. П. Лазаревича, офтальмолога Л. Л. Гіршмана, фізіолога В. Я. Данилевського і багатьох інших). У той час, як Академія при Хвисюках виключно розпродувала своє майно (як у випадку з осо бняком на вул. Артема, 8) або здавала свої площі в оренду комерційним структурам ", - зазначає Telegram-канал« 1654 ».

Факультет фундаментальної медицини ХНУ ім. Каразіна в 2004 році переїхав на площу Свободи (колишня будівля Військової інженерної радіотехнічної академії протиповітряної оборони імені Л. А. Говорова). В даний час факультет займає два поверхи Північного корпусу в самому серці Харкова, маючи усе необхідне для надання медичної освіти своїм студентам відповідно до світових стандартів.

У тому ж році Хвисюк передав будівлю Академії в центрі міста Інституту бізнесу і менеджменту.

"Мабуть, екс-ректор не думав про те, що наступним кроком стане відкриття в Каразіна і не тільки факультетів підвищення кваліфікації, які складуть конкуренцію ХМАПО. Замість того, щоб отримати додаткову акредитацію і конкурувати з ХНМУ та факультетом фундаментальної медицини ХНУ за студентів, сім'я Хвисюков сьогодні лобіює передачу останньому клінічної бази ХМАПО ", - зазначає «Типічний Харків».

comments powered by HyperComments