В Харківській області модернізуються заклади шкільної та дошкільної освіти

Вівторок, 18 лютого 2020, 09:25
Інформацію про хід виконання та зміни до обласної Програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2019-2023 роки обговорили депутати під час засідання постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти та духовності.
В Харківській області модернізуються заклади шкільної та дошкільної освіти

Комісія розглянула всього понад 20 питань порядку денного, серед яких виконання та внесення змін до низки обласних програм, повідомили у прес-службі обларади.

За словами директора Департаменту науки і освіти облдержадміністрації Лариси Карпової на реалізацію заходів обласної освітньої Програми було спрямовано 161,2 млн грн, з них: 750 тис грн за рахунок державного бюджету; 141,3 млн грн місцевого бюджету; з обласного профінансовано 8,9 млн грн, а це 90% від плану на 2019 рік.

Вона також зазначила, що активно продовжується модернізація дошкільної освіти. Так, протягом минулого року відкрито 11 закладів дошкільної освіти та 23 додаткові групи у діючих закладах, у яких створено 986 місць.

«На матеріально-технічний розвиток дошкільних закладів спрямовано 22 млн грн. Кошти витрачені на проведення капітальних ремонтів у чотирьох дитячих садочків, капітальних ремонтів приміщень дошкільних підрозділів у чотирьох навчально-виховних комплексах, придбання меблів, іграшок, інвентарю, спортивного обладнання для 61 дитячого садочка, 19 одиниць комп’ютерного обладнання для 14 дитячих садочків, – розповіла директор Департаменту. – Також замінено 51 одиницю енергозатратного технологічного обладнання на нове у 26 дитячих садочках, встановлено автоматичну пожежну сигналізацію у 17 дитячих садочках, проведено обробку вогнетривким розчином дерев’яних конструкцій горищних приміщень у 19 дитячих садочках, ремонт системи опалення в дитячому садку №1 Нововодолазької селищної ради».

Фінансування матеріально-технічного розвитку закладів загальної середньої освіти склало 124 млн грн. У тому числі за кошти місцевих бюджетів придбано: 31 шкільний автобус; шкільні меблі для 18 шкіл; сучасне обладнання до 44 природничо-математичних кабінетів для 36 шкіл, комп’ютерне обладнання для 88 шкіл; обладнання для харчоблоків п’яти шкіл; спортивний інвентар та знаряддя для 41 школи.

Йшлося й про розвиток інклюзивної освіти в області. Як повідомила Лариса Карпова, у 2019 році створено 6 нових інклюзивно-ресурсних центрів та 12 ресурсних кімнат: «Наразі на Харківщині працюють 34 інклюзивно-ресурсних центрів, створено та відкрито 35 ресурсних кімнат, 25 медіатек. Організоване навчання у 268 закладах загальної середньої освіти для 862 учнів різних нозологій захворювання».

Окрім того, за рахунок обласного бюджету здійснено виплату компенсацій 50% вартості проїзду у метрополітені Харкова студентам закладів освіти, що перебувають у спільній власності територіальних громад області (5873,3 тис грн), студентам Харківського національного аграрного університету ім. Докучаєва та Харківської державної зооветеринарної академії, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, шляхом надання субвенції державному бюджету (94,1 тис грн).

Серед іншого, пропонуються зміни до Програми щодо Поліпшення соціального захисту студентської і учнівської молоді, необхідність приведення у відповідність відшкодування перевізникам компенсації 50% вартості проїзду у електричному транспорті Харкова студентів та учнів закладів освіти, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету і розташовані у Харкові.

comments powered by HyperComments