За три роки через Офіс Харківської області в Вашингтоні пройшло більше сотні компаній – Дмитро Шувал

Понеділок, 18 лютого 2019, 14:15
Офіс Харківської області в Вашингтоні за три з половиною роки з моменту відкриття привернув до себе чимало уваги. Сама ідея створення окремої областю власного представництва за кордоном спочатку була для України несподіваною і незвичною.
За три роки через Офіс Харківської області в Вашингтоні пройшло більше сотні компаній – Дмитро Шувал

Про результати роботи Офісу в ексклюзивному інтерв'ю «Варті» розповідає його засновник - Дмитро Шувал.

Відлік роботи представництво веде з презентації в Посольстві США в Україні, яка відбулася 22 вересня 2015 року зі участю Посла Джеффрі Паэтта. Можна почати з передісторії проекту?

Імпульсом для цього волонтерського і некомерційного проекту стали події 2014 року. Було очевидно, що швидка переорієнтація України на західні ринки - це питання виживання держави в не меншому ступені, ніж пряме протистояння агресору в зоні АТО. Однак більшість українських виробників з Заходом ніколи не працювали. Знайти там надійних партнерів самостійно було б для них дуже складно. Адже тут важливе розуміння західної культури ведення бізнесу та наявність зав’язків, а такий досвід напрацьовується тільки з роками. У нас же такі компетенції були, і ми вирішили створити майданчик, який допомагав б просувати інтереси українського бізнесу за кордоном.

Першим кроком стало створення громадської організації «GloBee Int.». Другим - пошук партнерів серед органів влади України. Ми усвідомлювали, що швидко реалізувати такий проект на загальнонаціональному рівні навряд чи вдасться. Було вирішено, що краще сконцентруватися на регіональному рівні, оскільки саме так можна швидко показати конкретні результати.

Однак Харківська область на той момент була чи не найскладнішою. Адже вона була прикордонним регіоном, який став прифронтовим ...

До того ж - регіоном, чия промисловість і наука мали стратегічне значення для всієї країни, але при цьому історично на 80% орієнтовані на Росію. Саме тому, підозрюю, коли ми виклали керівництву Харківської обласної держадміністрації ідею створення регіонального представництва в Сполучених Штатах, то зустріли повну підтримку, підписали меморандум про співпрацю і почали працювати.

Які завдання представництва в США?

Основними завданнями Вашингтонського офісу стала допомога представникам регіонального бізнесу в просуванні на американських ринках, лобіювання їх інтересів в державних установах США, налагодження відносин між офіційними особами та представниками американської влади, залучення донорів до вирішення гуманітарних питань, з якими стикається місцева влада.

До роботи в офісі на постійній основі було залучено 6 співробітників. Харківські компанії отримали можливість безкоштовно користуватися інфраструктурою офісу у Вашингтоні для зустрічей, переговорів і обробки дзвінків плюс дипломатичну підтримку на безоплатній основі у співпраці з посольством України в США. Крім того, для виконання спеціалізованих завдань - вивчення ринку, відбір потенційних партнерів, розробка стратегії виходу на ринок тощо - на пільговій основі можуть залучатися профільні американські фахівці: юридичні, маркетингові компанії, представники профільних бізнес-асоціацій.

Можна коротко резюмувати підсумки роботи офісу в Україні?

З вересня 2015 року в Офіс звернулися понад 70 компаній. 11 з них безоплатно скористалися офісом для проведення самостійних переговорів, решта отримали або безкоштовні консультації (наприклад, щодо отримання ліцензій і сертифікатів), або конкретну допомогу у встановленні зв'язків з потенційними партнерами.

Тобто можна говорити про конкретні угоди?

Звичайно. Для 26 компаній з України знайдено більше 70 компаній-партнерів з США, Канади, Мексики, а також Азії і Європи. 16 з них вже уклали конкретні договори на поставку товарів або послуг, інші продовжують процес переговорів.

Можете навести приклади?

Інформація про контракти є комерційною таємницею. Вона може бути оприлюднена тільки самими компаніями-учасницями. Тому я маю право назвати тільки те, що вже було озвучено пресі.

Наприклад, завдяки нам група компаній «Харківмаш» і канадська компанія «Tundra Oil Gas» досягли угоди про організацію в Україні сервісного обслуговування обладнання марки «Tundra». Завод «Рекаст» уклав відразу кілька угод на постачання жирних кислот в Китай, Таїланд, Німеччину, Польщу і Нідерланди. Після того, як регіональний президент американської компанії «Mannatech» по Європі, Північній Америці та Африці Кріс Сімонс на запрошення Офісу Харківської області в Вашингтоні відвідав харківське фармацевтичне підприємство «Здоров'я», компанії домовилися про контрактне виробництво біодобавок «Mannatech» на харківських потужностях.

Офіс також допоміг вийти на ринок США виробникам меду: харківське ТОВ «Бі Блум Компані» уклало контракти з шістьма американськими партнерами - «Madhava honey», «Natural sourcing LLC», «Wholesome sweeteners», а також «Food for Thought, Inc.» , «Honey Run Winery», «Glorybee Foods Inc.». У числі успішних кейсів також можу назвати ПАТ «Мегабанк», який налагодив співпрацю з американською корпорацією приватних зарубіжних інвестицій OPIC.

Ви говорите про вихід українських підприємств на зарубіжні ринки. А наскільки великий інтерес західних компаній до ринку України?

Тут також досить конкретних прикладів. Зокрема, Офіс допоміг на українському ринку компанії Cignifi, яка працює в сфері сучасних фінансових технологій і моделей поведінкових даних. Ми організували для неї серію зустрічей з основними операторами мобільних мереж і комерційними банками в Україні. Допомогли знайти потенційних партнерів компаніям Lastwall і Xityway. Послугами Офісу також скористалася компанія Integrated Device Technology, Inc. (IDT), яка є одним з найбільших ІТ-аутсорсерів в США. В результаті, вона уклала угоду з харківською компанією ТОВ «Альбіон Діджитал Екшн». Представники компанії «Mannatech» надали свою розгалужену дилерську мережу для реалізації фармацевтичної продукції харківських партнерів на ринках Азії і Африки.

Крім ділового співробітництва, Представництво Харківської області в США розвиває ще якісь напрямки?

Безумовно. Одним з пріоритетів є поліпшення якості державного менеджменту з урахуванням західного досвіду. В рамках цього напрямку ми на безоплатній основі передали Харківської обласної адміністрації та обласної ради систему електронного документообігу, а також сучасний високопродуктивний сканер для оцифровки звернень громадян, який поставили наші друзі і партнери з компанії Konica Minolta. Навчання співробітників роботі з новою електронною системою було організовано разом з Українською ініціативою щодо підвищення впевненості (UCBI) і Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Крім того, розвиваємо гуманітарний напрям. Зокрема, в рамках роботи Офісу в Вашингтоні лікарні Харківської області отримали в якості гуманітарної допомоги медичне обладнання та витратні матеріали вартістю понад 300 тис. дол. США. Основним одержувачем допомоги став Харківський військовий госпіталь.

І третій напрямок, який дуже активно набирає обертів, - це, звичайно, співпраця в політичній сфері.

Що мається на увазі?

Офіс став важливим постійним джерелом інформації про ситуацію в Україні для американських партнерів, для політичного і ділового істеблішменту США - зокрема, для Українського кокуса в Конгресі і провідних аналітичних центрах. Вдалося встановити постійні контакти з комітетами Сенату і Палати представників з іноземних справ, Корпорацією закордонних приватних інвестицій (OPIC), іншими урядовими організаціями та агентствами.

При цьому я хочу підкреслити, що такий інформаційний обмін важливий не тільки для української, але і в не меншому ступені для американської сторони. У процесі спілкування з конгресменами і сенаторами, які формують точку зору місцевого істеблішменту на російську агресію в Україні, вдалося намацати ті сфери, в яких співпраця з Україною може особливо цікавити США. Власне, саме завдяки цьому, в 2017 році в Києві було проведено форум Global CyberSecurity Summit (GCS17).

Международній Саміт з кібербезпеки організували Офіс Харківської області в Вашингтоні разом з GloBee?

Абсолютно вірно. Нашим партнером виступила американська компанія Mercury, один з лідерів в області стратегічних міжнародних комунікацій і суспільних стратегій. З української сторони партнером виступило Державна інноваційно-фінансова кредитна установа при Мінекономіки України. Керівництво Mercury звернулося до Держдепартаменту США, і нас познайомили з цілим пулом експертів, визнаних метрів і IT-гуру. В результаті, GCS17 зібрав сотні експертів і понад 1000 учасників для обговорення питань, що мають вирішальне значення для нашої економічної і кібербезпеки.

Відкриваючи представництво Харківської області в Вашингтоні, ми вели консультації з різними структурами, організаціями, радниками. Виникло розуміння, що IT-сфера - це один з козирів нашої країни. Тому ми з американськими партнерами з Mercury вирішили привезти в Україну експертів міжнародного рівня, щоб допомогти розвивати знання і компетенції вітчизняного IT-сегменту. Ми зробили фокус на такий важливий напрямок, як кібербезпека. Ідея зародилася у американців, ми залучили до організації саміту приватні фінанси, в тому числі, свої.

Судячи з того, що на форумі GCSS виступали посли США і Ізраїлю, екс-заступник глави Держдепартаменту США Ентоні Блинкин, рівень був досить високим ...

Як для першої такої події - безумовно. У саміті також взяли участь заступники міністра оборони і міністра МВС США, керівники служби кібербезпеки Білого дому, найбільше представництво американських компаній (в цілому - до 50), більше 20 країн-учасниць. Медіа-партнерами були флагмани IT-індустрії: «The Daily Dot» та «ТеchRepublic» (медіа-ресурс, який є частиною «CNBC»). Відеоматеріали з панельних дискусій на ТеchRepublic, який вів пряму трансляцію саміту, набрали по півмільйона переглядів.

З вірусом «Petya» уряд зіткнувся вже через тиждень після форуму GCSS, чи не так?

Саме! Ми залучили американських спікерів, створили під крилом Мінекономіки робочу групу, яка розробила цілу дорожню карту з інструкціями, як підготуватися до таких атак, щоб в майбутньому не було таких проблем. І як їм протистояти, якщо атаки відбулися - тобто як ефективно боротися з їх наслідками. Ми також вели консультації з Національним банком України, зустрічалися з виконуючим обов'язки (на той момент) глави Нацбанку Яковом Смолієм. Оргкомітет саміту також налагодив контакти не тільки з українськими або американськими компаніями-учасниками, а й німецькі, ізраїльськими, білоруськими. Була дуже велика делегація з Казахстану, інтерес до форуму також проявив Китай.

Наступний саміт планується в 2020-му році?

При організації міжнародного саміту завжди необхідно враховувати політичну складову. У минулому році його довелося перенести через вибори в американський Конгрес, в цьому році - відкласти через вибори в Україні. Але в майбутньому є плани зробити цю подію регулярним.

Які плани у GloBee і Офісу у Вашингтоні?

Зроблено дуже багато, є конкретні результати роботи, про які відомо як в Україні, так і в США. Сьогодні ми отримуємо пропозиції від американських партнерів, щоб створити аналогічні майданчики, які працювали б на комерційній основі. Адже волонтерський ресурс не безмежний, та й комерційний підхід дозволив би досягати ще більш масштабних і якісних результатів. Ми вивчаємо ці пропозиції і, очевидно, незабаром почнемо розвиватися в цьому напрямку

comments powered by HyperComments