Права селян на землю залишаються пріоритетом Держгеокадастру на Харківщині

Середа, 19 лютого 2020, 11:14
Днями між Головним управлінням Держгеокадастру у Харківській області та Благодатненською сільською радою Валківського району Харківської області укладено меморандум про співробітництво, що дозволить в подальшому з боку держави надати комплексну допомогу (правову та землевпорядну) місцевим жителям с. Благодатне та с. Серпневе, і як результат понад 200 селян отримають у власність земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства.
Права селян на землю залишаються пріоритетом Держгеокадастру на Харківщині

Про це повідомили у прес-службі ГУ Держгеокадастру у Харківській області.

За словами в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Харківській області Олесі Корсун-Цуркан: «Довготривала земельна реформа, яка бере свій початок з початку 90-х років знаходиться на своєму завершальному етапі. – На часі суспільство очікує прийняття Верховною Радою України проєктів законів України № 2178-10 та № 2194, які стануть основою для відкриття ринку земель та поставлять остаточну крапку в передачі повноважень щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів від територіальних органів Держгеокадастру в областях до об’єднаних територіальних громад відповідно».

«Попри будь-які законодавчі перетворення в сфері земельних правовідносин, Головне управління як діючий розпорядник земель сільськогосподарського призначення державної власності продовжує активну роботу з реалізації прав жителів Харківщини на землю», - наголосила очільниця відомства.

В рамках такої соціальної ініціативи керівником Міжрайонного управління у Валківському та Коломацькому районах Головного управління Юрієм Кундрюковим в короткі строки проведена роз’яснювальна робота з мешканцям с. Благодатне та с. Серпневе та для кожного з них сформовані пакети документів для подальшого отримання дозволів на розробку проєктів відведення земельних ділянок. Державним підприємствам, діяльність яких координується обласним земельним відомством, доручено здійснити землевпорядну підтримку селян.

«Підтримка громадян Харківської області в реалізації їх конституційного непорушного права на земельні ділянки сільськогосподарського призначення є тим пріоритетом землевпорядної служби, який в подальшому повинен ним залишитись і у майбутніх розпорядників таких земель – місцевих ОТГ» – зазначила керівниця землевпорядної служби Харківщини.

Довідково

Земельна реформа в Україні бере свій початок з набуття чинності в грудні 1992 року Декрету Кабінету Міністрів України «Про приватизацію земельних ділянок».

У вересні 2012 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 5245-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності», яким внесено зміни до статті 122 Земельного кодексу України, і з 01 січня 2013 року по теперішній час територіальні органи Держгеокадастру в областях є розпорядниками земель сільськогосподарського призначення державної власності.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31 січня 2018 р. № 60-р «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад» Держгеокадастру доручено розпочати з 1 лютого 2018 року передачу усіх земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність відповідних об’єднаних територіальних громад.

На даний час Головним управлінням Держгеокадастру у Харківській області передано в комунальну власність 17 місцевим ОТГ земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 40849,2665 га.

 

comments powered by HyperComments