Змагання заради побратимів: 1 березня в Харкові відбудуться четверті «Ігри Героїв»

Вівторок, 25 лютого 2020, 12:53
«Ігри Героїв» — спортивні змагання з кросфіту ветеранів з інвалідністю, які проводяться в Україні з 2016 року. Четверті «Ігри Героїв» в Харкові зберуть більше 20 учасників і стануть акцією підтримки Благодійного фонду Revived Soldiers Ukraine та його ініціативи NextStepUkraine (Ірпінь).
Змагання заради побратимів: 1 березня в Харкові відбудуться четверті «Ігри Героїв»

Це єдиний в Україні реабілітаційний центр, який існує за рахунок благодійних пожертвувань української діаспори у США і поєднує самостійне життя людини у побуті разом із терапією в реабілітаційному залі. Там безкоштовно проходять реабілітацію українські ветерани и військові, що отримали надважкі травми центральної нервової системи внаслідок бойових дій.

Кожен з учасників "Ігор" пройшов через свій шлях реабілітації, і всі вони переконані, що NextStepUkraine заслуговує на підтримку українців в Україні. На «Іграх Героїв», які пройдуть 1 березня за адресою вул. Клочківська, 173 в спортивному клубі YOD (початок — 11:30), можна буде не тільки спостерігати за змаганнями, а й допомогти реабілітаційному центру різними способами.

У цьому році «Ігри Героїв» зберуть максимальну кількість учасників за всю історію змагань: більше 20 людей. А суддями стануть учасники змагань минулих років, наприклад, Роман Линдов і Дмитро Новгородський, які за ці роки вийшли на більш високий, професійний рівень, займають призові місця на міжнародних змаганнях з кросфіту, стають тренерами і суддями.

«Хлопці завдяки спорту знаходять себе в цьому житті, — розповідає Олена Рофе-Бекетова — директорка організатора змагань БФ «Харків з тобою». — Більшість не стають професійними спортсменами — вчаться, працюють. Але в якийсь момент спорт допоміг їм зрозуміти себе, повірити в свої сили».

Однією з суддів змагань буде Ольга Бенда — вона працювала кухарем в зоні АТО/ООС і втратила ногу під час артобстрілу. Зараз працює у військкоматі в Києві. Відновлюватися після поранення допомогла стара звичка — біг. «Коли я вчилася в 1 класі, то зламала ногу. І я тоді собі придумала, що якщо я буду бігати, то моя нога стане сильніше, і я одужаю — так і вийшло. І відтоді я почала бігати, — згадує Ольга. — Звичайно, після ампутації, ще коли тільки вчилася ходити заново, в голову прийшла та ж думка — потрібно бігти ».

Заняття спортом, як частина реабілітації, вимагають терпіння. Спочатку Ольга могла пройти не більше хвилини, а тепер вона бігає 10-кілометровий марафон разом з Морською піхотою США. «Ні, поранення мене не зупинить. Єдину паузу від спорту, яку, я думаю, я зможу витримати — це на час вагітності, — говорить Ольга. — І мене все підтримують в моєму захопленні атлетикою — колеги, друзі, улюблена сім'я — чоловік і син».

Учасником «Ігор» буде Андрій Забігайло, він служив в 17-й танковій бригаді, в 2014 році отримав поранення близько Попасної, втратив ногу. Андрій впевнений в тому, що спорт допомагає відновити сили після ампутації, але знає, що він — не панацея. «Чотири роки після поранення я намагався впоратися з депресією за допомогою алкоголю і інших речовин, — згадує Андрій. — Тільки рік тому за порадою побратима Олександра Швецова звернувся в центр реабілітації наркозалежних в Житомирі. Переїхав туди, і моє життя змінилося».

У центрі Андрій знайшов опору у вірі. Позбувшись від шкідливих звичок, ветеран вирішив присвятити себе служінню і допомагати іншим — став волонтером-капеланом, працює в центрі, виїжджає на Донбас, на місця колишньої служби. «Спорт допомагає відновитися фізично, але не можна забувати про душу — головне відновлення відбувається там».

Підтримка, допомога в реабілітації ветеранів нинішньої війни, повернення їх до активного життя повинно стати турботою кожного українця, вважають організатори «Ігор Героїв». Можна прийти на ці змагання, підтримати спортсменів, нагородити їх оплесками за мужність і спортивні таланти, можна підтримати і тих, хто тільки починає шлях реабілітації.

«Центр NextStepUkraine в Ірпені був відкритий завдяки американському фонду Revived Soldiers Ukraine, а саме, його засновниці — Ірині Ващук. Там нашим хлопцям допомагають безкоштовно. Засоби збирала і збирає українська діаспора в США, — розповідає керівник програми «Допомога у реабілітаційний період потерпілим від військових дій» «Благодійного фонду «Харків з тобою», керівник проекту «Ігри Героїв» в Харкові Олександр Гончаров. — Ми хочемо, щоб українці в Україні теж внесли свій внесок, а ще краще — надавали постійну допомогу, тому що реабілітація вимагає часу і терпіння. Ми будемо збирати кошти на «Іграх», там же можна буде вибрати будь-який інший вид допомоги, в ідеалі — регулярної, і від громадян, і від фондів і організацій. Можна підтримати центр і на «Спільнокошті». Багато, хто пройшов реабілітацію, розуміють, що потрібно допомогти й іншим пройти цей шлях. Я думаю, це продовження реабілітації душі для кожного з нас».

Організатори наголошують, що «Ігри Героїв» — волонтерський проект. Ніхто з організаторів не отримує заробітної плати або гонорарів, а всі партнери надають свої послуги, приміщення, обладнання безкоштовно.

Захід «Ігор Героїв» в Харкові 2020 року в Facebook

Реабілітаційний центр NextStepUkraine

Організатор «Ігор Героїв» в Харкові:
Благодійний фонд «Харків з тобою»

Організатори «Ігор Героїв» в Харкові 2020 року дякують своїм спонсорам і партнерам:

  • Благодійний фонд «Нікс Фаундейшн»
  • ГО «Харківський клуб ріелторів»
  • Спортивний клуб YOD
  • ГО «Об'єднання стоматологів-ортопедів та зубних техніків України»
  • Мережа ресторанів «MAFIA Харків»
  • Hotel Kharkov — Готель Харків
  • Місто Дент Центр Швейцарської стоматології
  • ПАТ "ХПАС"
  • Програма психологічної реабілітації ветеранів, інвалідів та воїнів АТО и ООС за допомогою дельфінотерапії
  • ТМ «Нова вода»
comments powered by HyperComments